Statsminister Theresa May må gå til parlamentet for å starte utmeldingen fra EU.

Klokken 10.30 norsk tid kom britisk høyesterett med en viktig beslutning for britenes vei ut av EU. I desember møttes de 11 dommerne over fire dager. Tirsdag formiddag ble avgjørelsen kunngjort.

Med et flertall på åtte mot tre stemmer bestemte høyesterett at regjeringen må gå til parlamentet før de kan starte brexit-prosessen. Hovedbegrunnelsen er at det ikke ligger innenfor regjeringens fullmakter å iverksette et så drastisk tiltak som å melde øyriket ut av EU.

Dommen ble lest opp av Lord David Neuberger, leder for britisk høyesterett. Her kan du lese hele kjennelsen.

Frisør og investeringsdirektør

Det britiske folket stemte 23. juni i fjor for at Storbritannia skal forlate EU. Men i kjølvannet av folkeavstemningen anla frisøren Deir Tozzetti Dos Santos og investeringsdirektør Gina Miller sak mot britiske myndigheter.

Miller kom med følgende uttalelse, ifølge BBC:

– Dette handler om at ingen regjering eller statsminister i fremtiden skal kunne ta fra folk deres rettigheter uten å konsultere parlamentet.

De mente at regjeringen ikke har rett til å starte utmeldingsprosessen fra EU uten godkjennelse fra parlamentet.

Tapte også forrige runde

Statsminister Theresa May har sagt at hun i løpet av mars vil iverksette artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som er startskuddet for den to år lange forhandlingsprosessen om utmeldelse.

Investeringsdirektør Gina Miller anla brexit-saken mot britiske myndigheter.
Investeringsdirektør Gina Miller anla brexit-saken mot britiske myndigheter. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters/NTB scanpix)

Når regjeringen nå tapte i Høyesterett, blir May nødt til å be parlamentet stemme over en lov som iverksetter artikkel 50, skriver BBC. Høyesterett tok ikke stilling til selve folkeavstemningen, men bestemte hva som er den korrekte juridiske veien videre når britene nå skal forlate EU.

– Vi vil føye oss etter avgjørelsen, sa statsadvokat Jeremy Wright til pressen like etter at dommen var lest opp.

Han sa også at han var skuffet.

Regjeringen tapte i forrrige rettsrunde, og ifølge avisen The Guardian var det ventet at regjeringen også ville tape i Høyesterett. Statsminister Theresa May har tidligere sagt at parlamentet vil bli konsulert mot slutten av utmeldelsesprosessen.

– Neppe et problem

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea mener den britiske regjeringen nå så raskt som mulig må få til en avstemning i parlamentet for å nå den selvpålagte fristen om å starte utmeldingsprosessen i mars.

– Det er mulig det kan bli vanskelig å nå den fristen, men til slutt blir det neppe problem å utløse artikkel 50. Det ser ut til at begge husene i parlamentet vil stemme for å utløse artikkel 50, og med det respektere det britiske folks avgjørelse, sier Bruce.(Vilkår)

En orkidé av en bil
Her er en elbil litt utenom det vanlige.
01:40
Publisert: