– Enigheten varte ikke lenge. Den britiske regjeringen er i et salig kaos og mister autoritet for hver dag som går. For en slagmark, tvitret Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon mandag morgen.

Storbritannias statsminister Theresa May har lenge fått kritikk for å mangle autoritet og retning i sine brexit-forhandlinger med EU. Før helgen var det derimot fremgang å spore, da den britiske regjeringen ble enig om veien videre. Brexit-planen dreide seg blant annet om handel og toll, samt grensekonflikten med Nord-Irland.

Enigheten skulle etter planen legges frem for det britiske parlamentet denne uken. Siden den gang, har det derimot skjedd mye som ikke var etter planen. Natt til mandag takket brexit-minister David Davis for seg i et åpent brev til statsministeren, fordi han mener Theresa May holder Storbritannia for nær EU. Også viseminister Steve Baker trakk seg fra sin stilling.

Britenes walisiske naboer sluttet seg til kritikken mot Mays regjering.

– David Davis' avgang viser at den britiske regjeringen er i fullstendig uorden i brexit-saken og at det må tas grep for å håndtere dette kaoset. Næringslivet og resten av landet trenger ledelse og en tydelig retning, heter det i en uttalelse.

Mandag formiddag ble Dominic Raab utnevnt som ny brexit-minister.

–En ny front i brexit-krigen

I et intervju med BBC sier den avgåtte ministeren at han fortsatt ønsker at statsministeren skal bli værende, men at uenighetene til slutt ble for store.

– I enhver regjering vil det være 10–20 prosent av avgjørelsene som en statsråd ikke er enig i. I dette tilfelle var det snakk om uenighet som ligger direkte under mitt område. Min oppfatning er at vi gir fra oss for mye, sier Davis.

Økonom Peter Dixon i Commerzbank skriver i et nyhetsbrev skriver at avtalen, som støtter en plan frihandel med EU for industri- og landbruksvarer, er en mye mykere brexit enn hva mange egentlig ventet. Han kaller avtalen for en «norsk løsning» og «EU light».

Dixon peker på flere utfordringer der avtalen gjør det vanskelig å løsrive seg fra unionen: En sterk harmonisering med EUs regelverk gjør at tvister mellom Storbritannia og EU trolig må løses av sistnevntes domstol. I tillegg vil et tett samarbeid med EU fortsatt kreve bidrag til unionens budsjett. Det er heller ikke ventet at EU vil godta en avtale der britene så tydelig velger seg ut det de vil fra unionens såkalte fire friheter.

– Dette åpner opp en ny front i brexit-krigen. De steile frontene i regjeringen er nå synlig for alle. Trolig kan ikke May trekke seg nå, selv om noen mindre justeringer kan være mulig. Presset mot henne er ventet å øke.

Jacob Rees-Mogg, en av de ledende konservative brexit-forkjemperne, tror ikke nødvendigvis May sier utrygt. Derimot bør hun belage seg på mange omkamper.

– Regjeringsavtalen om brexit må gis opp. Som David Davis påpeker i sitt brev, kommer ikke den til å lede til brexit, sier Mogg ifølge The Guardian.

Professor mener brexit-tilhengere er presset

Nå må May begynne arbeidsuken med å finne ny brexit-minister. Det er ventet at en ny statsråd blir presentert allerede i morgentimene mandag, ifølge flere britiske medier.

Iain Begg, forsker på europeisk økonomisk integrasjon ved London School of Economics (LSE) skriver i en epost til DN at David Davis følte seg i presset ut og forbisett i brexit-arbeidet.

– David følte seg ikke bare ukomfortabel med retningen forhandlingene tok, men også marginalisert i sin egen rolle. Samtidig har hans nærmeste medarbeider, Ollie Robbins, flyttet fra EU-departementet for å jobbe direkte med Statsministerens kontor, sier Begg.

Han mener nattens hendelser utgjør en milepæl i brexit-kampen.

– Dette er en stor utfordring for politikerne som kjemper for brexit. Har de nådd et punkt der de føler de ikke har noe annet valg enn å enten slutte seg til Mays planer, eller å skape regjeringskrise? spør han retorisk.

Avventende markeder

Da nyheten om Davis’ oppsigelse ble kjent, styrket det britiske pundet seg mot dollar med 0,2 prosent, skriver Financial Times. Før nyheten slapp hadde pundet allerede steget 0,4 prosent i tidlig handel i asiatiske børser.

Nyheten har heller ikke hatt stor innvirkning på pundet mot euroen. Pundet ser ut til å ha styrket seg litt mot euro på nyheten, men reaksjonen var kun midlertidig, skriver DNB Markets i en morgenrapport.

Valutastyrkingen kan ses i lys av at Davis’ avgang øker sjansene for en myk brexit innen mars 2019, skriver Financial Times. En myk brexit vil ha en mindre økonomisk påvirkning på både EU og Storbritannias økonomi, sammenlignet med en fullstendig løsrivelse.

Den britiske markedsindeksen FTSE 100 er mandag morgen opp 0,41 prosent, drøye 15 minutter etter åpning.(Vilkår)

Felix Jensen kjører fletten av de fleste
Han var døden nær i Sahara, men durer nå frem som Norges nye rallystjerne.
00:34
Publisert: