Det har vært en dramatisk uke for Storbritannia etter at den nye regjeringen la frem et budsjettutkast med de største skattekuttene på et halvt århundre og økte låneopptak. Statsminister Liz Truss og regjeringen er overbevist om at dette vil skape økonomisk vekst.

Det internasjonale pengefondet (IMF) ber regjeringen om å revurdere strategien, gitt blant annet det høye inflasjonspresset i Storbritannia. Den lånefinansierte skattelettepakken vil koste minst 45 milliarder pund (520 milliarder kroner).

«Gitt forhøyet inflasjonspress i mange land, inkludert Storbritannia, anbefaler vi ikke store og ikke-målrettede finanspolitiske pakker på dette tidspunktet», sa IMF i en uttalelse på onsdag.

Ratingbyrået Moody's advarer om at de store ufinansierte skattelettelsene kan undergrave landets finanspolitiske troverdighet og kan føre til en nedgradering av statsgjelden.

– Vesentlig risiko

Ved begynnelsen av uken stupte den britiske valutaen til et historisk lavt nivå mot amerikanske dollar. Onsdag var det full panikk.

– På et tidspunkt var jeg bekymret for at dette var begynnelsen på slutten. Det var ikke helt et Lehman-øyeblikk, men det var nære på, sier en London-basert banktopp til Financial Times.

Lehman Brothers Holdings var en ledende amerikansk investeringsbank med hovedkontor i New York. Da den kollapset høsten 2008, ble det startskuddet for finanskrisen.

Den britiske sentralbanken har fulgt utviklingen tett siden finansminister Kwasi Kwarteng la frem skatteforslaget i forrige uke. Reprisingen i finansmarkedet er blitt mer bekymringsfull og dette har spesielt påvirket statsobligasjoner med lang løpetid.

Dette betyr rentehevingen for lommeboken din
Norges Bank øker renten til det høyeste nivået siden 2011, hva betyr det for nordmenns økonomi fremover?
00:41
Publisert:

«Hvis funksjonssvikten i markedet fortsetter eller forverres, vil det være en vesentlig risiko for finansiell stabilitet i Storbritannia. Det vil føre til en uberettiget innstramning av finansieringsvilkårene og en reduksjon av kredittstrømmen til realøkonomien», skrev Bank of England på onsdag.

Analfabetbeslutninger

Sentralbanken svarte med hastetiltak onsdag for å unngå et fullstendig sammenbrudd. Den vil gjøre midlertidige kjøp av lange statsobligasjoner på til sammen 65 milliarder pund de neste to ukene.

Pensjonsfondene var i fare for kollaps da massesalg av britiske statspapirer sendte prisene lavere.

– Hvis det ikke hadde skjedd en intervensjon, kunne rentene på statspapirer ha steget til syv-åtte prosent – opp fra 4,5 prosent onsdag morgen. I den situasjonen ville rundt 90 prosent av britiske pensjonsfond ha gått tomme for sikkerhet. De ville ha blitt utslettet, sier direktør Kerrin Rosenberg hos Cardano Investment til Financial Times.

Det hagler med kritikk mot den nåværende britiske regjeringen, som ble satt inn tidligere i september.

– Dette er den siste i en lang rekke selvpålagte økonomiske analfabetbeslutninger. Det startet med brexit og nå opplever vi den siste gjentagelsen, sier global sjef for valutastrategi hos Union Bancaire Privee UBP, Peter Kinsella, til Bloomberg.

Oppslutningen på meningsmålingene har stupt. En ny meningsmåling fra YouGov viser partiet har en oppslutning på kun 26 prosent. Labour har 47 prosent.

Ray Dalio, som er grunnlegger av hedgefondkjempen Bridgewater, mener regjeringens plan tyder på «inkompetanse».

– Jeg kan ikke forestille meg at dette er bevisst. I så fall er det et spørsmål om forståelse. Det stimulerer ikke økonomien. Produktivitet er hva som stimulerer økonomien. Jeg ville tro at det ville ha vært en forståelse av dette hos regjeringen. Det er hva som gjør dette så bekymringsfullt, sa Dalio til BBC Radioprogrammet «Today» på onsdag.

I kryssilden

Det britiske statsobligasjonsmarkedet havnet i kryssilden mellom Bank of England og det britiske finansdepartementet, ifølge finansinstitusjonen ING.

– Det virker som at de konkurrerte eller hadde ulike mål. Vi er inne i en situasjon hvor det er resesjon og sentralbanken forsøker å kjøle ned med renteøkninger. På den andre siden har du finansdepartementet som forsøker å skjerme økonomien fra resesjonen og gjennomfører finanspolitiske tiltak som er inflasjonsfremmende, sier senior rentestrateg Antoine Bouvet hos ING til CNBC.

Finansminister Kwasi Kwarteng og representanter fra finansdepartementet møtte representer fra internasjonale banker og finansinstitusjoner på onsdag i et forsøk på å forklare hva regjeringen foretar seg.

Kilder som deltok på møtet, sier til Wall Street Journal at regjeringens representanter «virket irriterte på markedet».

– Det er en enorm, enorm panikk for øyeblikket. Fakta er at det ikke er noe i veien med solvenskriteriet til den britiske gjelden, sier professor Patrick Minford ved Cardiff Business School til næringslivsavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.