Folkeavstemningen 23. juni i fjor da britene med knapp margin stemte for brexit – altså å gå ut av EU – har ført til en fullstendig omveltning av britisk politikk.

* David Cameron trakk seg som statsminister knapt tre uker etter folkeavstemningen – selv om han på forhånd hadde sagt han ikke ville gå av.

* Etterfølgeren Theresa May utlyser nå nyvalg 8. juni – selv om hun i fjor høst sa hun ikke ville gjøre det.

– Brexit er den direkte foranledningen til nyvalget, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad til DN.

Styrker forhandlingsposisjonen

Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder, mener nyvalget er positivt både for Storbritannia og EU. Gitt at May og De konservative vinner valget, slik alle målinger tyder på.

– Fra Brussel mottas nok dette positivt, fordi det vil gi May et klarere forhandlingsmandat. På hjemmebane har hun arvet Camerons mandat, noe hun nok har følt som en belastning, og at hun mangler noe. Hvis hun vinner valget har hun et klart mandat til å ta forhandlingene videre, noe som vil styrke både hennes og Storbritannias posisjon, sier Mustad.

Men den umiddelbare reaksjonen fra EU-president Donald Tusk var overraskelse. I en Twitter-melding skriver han at «Det var Hitchcock som regisserte brexit: først et jordskjelv, og nå øker spenningen».

Da britene leverte sin utmeldingssøknad sa Tusk at alle parter taper, og at alt nå dreier seg om skadekontroll.

Store rivninger

Mustad sier hele det politiske miljøet i Storbritannia, på tvers av partiene, har vært preget av dype splittelser etter brexitavstemningen. Det gjelder særlig strategien og målet med brexitforhandlingene, som nå er helt i begynnelsesfasen.

Storbritannia skal forhandle med EU de neste to årene om den kanskje viktigste avtalen i landets moderne historie, og da er det avgjørende å ha et solid mandat fra folket og bred støtte i parlamentet.

De konservative ligger ifølge de siste meningsmålingene an til å gjøre et meget godt valg, 44 prosent, opp to prosentpoeng fra valget i 2015. Det vil svekke backbenchere i eget parti som er kritiske til May.

Labour sliter og vil ifølge målingene fortsette ned til 23 prosent, et fall på to prosentpoeng fra sist valg.

May trenger to tredjedeler av stemmene i Underhuset for å få gjennomført nyvalget. Avstemningen finner sted onsdag.

– Jeg tror hun får dette gjennom. De andre partiene har også bedt om nyvalg, sier Mustad.(Vilkår)