Britiske myndigheter frykter at fly fra Egypt til Storbritannia kan rammes av terror. De har endret sitt reiseråd for Egypt og sier at det er økt fare for terror rettet mot flytrafikken.

– Styrkede sikkerhetstiltak er på plass for fly som skal fra Egypt til Storbritannia, heter det på det britiske utenriksdepartementets nettsider.

Oppdatering: Lufthansa har søndag ettermiddag opphevet sin stans i flyvninger og skal nå operere som normalt, skriver BBC.

Passasjerene som ventet på en BA-flyvning fra Heathrow til Kairo fikk lørdag beskjed om at flyvningen er innstilt, og at det ikke vil bli noen alternativ flyvning på en uke, melder BBC.

Vurderer situasjonen som utrygg

– Vi vurderer konstant sikkerhetstiltakene ved alle våre flyplasser rundt om i verden og har stanset flyvningene til Kairo i syv dager som en forholdsregel for å kunne vurdere situasjonen videre, heter det i en uttalelse fra flyselskapet.

– Sikkerheten for våre kunder og mannskap er alltid første prioritet, og vi vil aldri operere hvis det ikke er trygt å gjøre det, står det videre.

Kort etter kunngjorde tyske Lufthansa at de også har suspendert flyvninger fra München og Frankfurt til Kairo, men at de blir gjenopptatt søndag.

Kritiserer kanselleringene

Lederen av Egypts luftfartsmyndighet kritiserer kanselleringene, som han mener er politisk motiverte.

– Alle egyptiske flyplasser er godt sikret. Sikkerheten overgår standardreglene, sier Sameh al-Hefnawi.

Den midlertidige stansingen av flyginger skaper bekymring knyttet til landets turisme, som nylig har vist tegn til bedring etter flere år med nedgang.

– Med en gang Egypt er på vei opp igjen, blir en krise fabrikkert, legger al-Hefnawi til.

Hverken SAS, Apollo eller Ving gjør noen endringer

Utenriksdepartementet melder til VG at de ikke har endret sitt reiseråd.

– Vi vurderer løpende behovet for opprettelse av nye reiseråd eller endring av gjeldende reiseråd. Det gjelder også reiserådet for Egypt, sier pressetalsperson i UD, Per Wiggen, til VG.

SAS, Apollo og Ving selger reiser ned til Egypt, men ingen av de flyr til Kairo og ingen gjør noen endringer som følge av situasjonen.

– Vi har ikke noen flyvninger til Kairo, men for øvrig følger vi UD sitt reiseråd og den er per nå ikke endret, sier kommunikasjonssjef i Apollo, Tonje Løkaas Fossum.

– Jeg er kjent med situasjonen, men vi har ingen reiser til Egypt om sommerhalvåret og flyr ikke til Kairo, sier Vings pressekontakt Marie-Anne Zachrisson.

SAS selger billetter ned til Egypt via deres nettside, men flyr bare selv en del av strekningen, mens de videreselger billetter til andre flyselskaper som flyr derfra og ned til Egypt.

Pressekontakten i SAS ber passasjerer ta kontakt med det flyselskapet som skal ta de ned til Egypt, dersom de er usikre på situasjonen. Hun melder til DN at de følger med på situasjonen.

Rutinemessige sikkerhetskontroller

Egyptiske tjenestemenn sier administrasjonen ved flyplassen i Kairo er blitt orientert om at British Airways stanser flyvningene til London i to dager.

De opplyser at beslutningen ble tatt etter at britiske tjenestemenn gjennomførte rutinemessige sikkerhetskontroller ved flyplassen tidligere i uken, men går ikke i nærmere detalj.

Alle andre flyselskaper opererer som normalt fra Kairos flyplass, ifølge egyptiske myndigheter.

I oktober 2015 ble alle de 224 personene om bord drept da en bombe gikk av om bord på et russisk charterfly over Sinaihalvøya i Egypt. Flyet skulle til St. Petersburg i Russland fra feriestedet Sharm el-Sheikh. Ekstremistgruppen IS hevdet å stå bak og har via sine propagandakanaler blant annet vist frem bilde av det som skal være bomben som ble plantet om bord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.