Det kan føre til sammenbrudd i handelsforhandlingene mellom Storbritannia og EU, skriver avisen.

Deler av lovforslaget om det indre markedet er ventet å bli offentliggjort onsdag og tar til orde for å «eliminere rettskraften i deler av utmeldingsavtalen» som gjelder statsstøtte og tollavgifter i Nord-Irland, opplyser tre personer som er kjent med forslaget

Helt siden britene stemte for å forlate EU, har det vært en utfordring å sikre en åpen grense mellom Nord-Irland og Irland, samtidig som britene ikke lenger skal være en del av EUs indre marked.

En kilde sier til Financial Times at forslaget «klart og helt bevisst» undergraver avtalen om Nord-Irlands særskilte status som statsminister Boris Johnson skrev under i oktober i fjor etter forhandlinger med EU.

Avtalen skulle forhindre at det oppsto en hard grense mellom Irland og Nord-Irland, og at det ikke ble innført grensekontroll og tollavgifter når Storbritannia fra nyttår er helt ute av EU.

I august møtte Irlands statsminister Micheál Martin sin britiske kollega. Martin sa da at de to lederne var enige om at det er tvingende nødvendig å få på plass en avtale som sikrer handel uten toll og kvoter.

Avisen The Telegraph skriver søndag kveld at Johnson vil gi EU litt over en måned på å inngå en endelig avtale om betingelsene for brexit.

Dersom det ikke skjer senest 15. oktober, vil regjeringen anse det som en «no deal» og gå videre uten en form for handelsavtale.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.