– Det beste for norsk næringsliv er en avklaring i brexitspørsmålet. En klar seier for Boris vil gjøre at brexit blir vedtatt i parlamentet, og vi får en ordnet brexit og en avtale mellom Storbritannia og EU, sier Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO.

Tore Myhre, Internasjonal direktør i NHO.
Tore Myhre, Internasjonal direktør i NHO. (Foto: Aleksander Nordahl)

En knapp seier for Johnson kan føre til fortsatt gjørmebryting i parlamentet, altså en videreføring av dagens uavklarte situasjon. Mens en sensasjonell valgseier for Labour og Jeremy Corbyn kan gi en ny folkeavstemning om brexit, som også betyr utsettelse og uro.

Myhre sier det absolutt verste scenarioet er at britene går ut av EU uten en avtale – en såkalt «no deal» – noe som fortsatt er et realistisk utfall med en knapp valgseier for Johnson. De aller fleste økonomene er enige om at en «no deal» vil være svært skadelig, mest for britisk økonomi, men også for handelspartnere som EU og Norge.

– Storbritannia er så viktig for norsk næringsliv, og derfor er vi så opptatt av at det går bra for dem, sier Myhre.

En fortsatt uavklart situasjon etter valget vil føre til svekkelse av pundet, og sannsynligvis også den norske kronen. Myhre sier svakere krone ofte er en fordel for norsk eksportindustri, men i dette tilfellet mener han det er en større fordel for Norge med sterk og stabil britisk økonomi på lang sikt.

Tror fortsatt på Boris

DNB Markets påpeker at pundet har styrket seg nesten åtte prosent mot dollar de to siste månedene, på utsiktene for at et rent flertall for De konservative vil gi en ordnet brexit med Johnsons avtale innen fristen 31. januar, etter tre og et halvt år med forhandlinger og usikkerhet.

Men nye målinger denne uken viser at De konservatives ledelse er mindre, og at sjansen for et splittet parlament, det vil si ingen klar valgvinner, hadde økt. Dette bidro til at pundet svekket seg nesten én prosent onsdag morgen.

– Hvis det nye parlamentet ikke stiller seg bak Johnsons avtale vil et slikt valgresultat på mange måter betyr at man er tilbake til start, med kort frist til brexit og uten noen avtale, sier Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i torsdagens morgenrapport.

Hun påker at investorene fortsatt virker å ha troen på flertall til Johnson og De konservative, og at brexit dermed kan gå av stabelen, med en avtale, om halvannen måned.

Forspranget skrumper inn

De konservatives solide flertall på rundt ti prosentpoeng har ifølge flere meningsmålinger skrumpet inn frem mot valgdagen.

Financial Times og flere andre melder torsdag morgen at Boris Johnsons såkalte «avgjørende flertall» er i ferd med å renne ut i sanden.

Et knapt flertall kan føre til avskalling i begge ender av Det konservative partiet i parlamentet. Brexit-hardlinere som vil ut av EU for enhver pris, og mer EU-vennlige som vil unngå en «no deal» for enhver pris.

Summen av dette kan altså bety at det ikke blir flertall i parlamentet for avtalen Boris Johnson har fremforhandlet med EU. Alternativene da er å fortsette i limbo som i dag, eller en «hard brexit» uten en avtale med EU.

Valglokalene åpner klokken 08.00 og stenger klokken 23.00 norsk tid. Rundt 30 millioner ventes å delta i landets tredje valg på ny nasjonalforsamling på under fem år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.