I forberedelsene til en mulig hard brexit 31. oktober gikk den britiske regjeringen nylig inn for umiddelbar stans i fri ferdsel over grensen for EU-borgere så snart utmeldingen var et faktum. Nå gjør britene helomvending, melder Reuters.

I stedet for en brå slutt for EU-borgeres rett til fritt å bosette seg å jobbe i Storbritannia, går regjeringen tilbake til sin tidligere politikk om en mykere overgang. Den vil nå gi automatisk oppholdsrett i tre år til EU-borgere som kommer til land etter 31. oktober, men før utgangen av 2020.

Snuoperasjonen kommer etter varsler om at noen av de flere millioner EU-borgerne kunne ta saken inn for domstolene.

Advokater stemplet planen om full stans 1. november som skjødesløs. De sa den kunne ta rettigheter fra millioner av EU-borgere som oppholder seg lovlig i Storbritannia, men som ikke har søkt om status som formelt etablert i landet.

Hittil har bare rundt en million EU-borgere som bor i Storbritannia, registrert seg for å bli etter brexit. Det er anslått at over tre millioner mennesker fra andre EU-land bor i øyriket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.