Torsdag presenterte brexitminister Dominic Raab den britiske regjeringens plan for veien videre ut av EU.

– Regjeringen er bestemt på å jobbe for et nytt forhold som fungerer for både EU og Storbritannia, sa han i åpningsreplikken.

– Rapporten bekrefter at Storbritannia forlater EU 29. mars 2019, og danner en ny vei i verden, utenfor det indre markedet, utenfor tollunionen, fortsatte han.

Han fikk ikke snakke lenge før han ble avbrutt, ettersom medlemmene av parlamentet ikke har fått tilgang til rapporten med regjeringens plan. Det ble gitt en fem minutters pause, slik at parlamentsmedlemmene kunne få dokumentet.

Den britiske avisen The Guardian skriver at dette er veldig uvanlig, og at det viser hvor viktig dette er.

Nysgjerrig på planen? Her kan du lese den 104 siders lange rapporten fra regjeringen.

Ifølge Raab er den nye planen utformet etter instruksjonene fra det britiske folk om å ta tilbake kontrollen over våre grenser, lover og penger.

– Planen ivaretar den økonomiske og konstitusjonelle integriteten til Storbritannia, og tar tilbake Storbritannias suverenitet, sa han til Underhuset, og la til at planen er en videreføring av det regjeringen ble enige om på Chequers-møte forrige fredag.

Truer EU med «milliardbot»

Regjeringens forslag legger opp til frihandel på en rekke industri- og landbruksvarer, mens finanssektoren i London kan miste mye av tilgangen til det europeiske markedet.

Nøyaktig hvordan alle handelsforbindelsene til unionen skal organiseres etter utmeldelsen, er ikke klart.

Under fremleggelsen sa Dominic Raad at britene ville reagere dersom EU skulle trekke ut prosessen med å etablere fremtidige handelsavtaler med Storbritannia når utmeldelsen er fullført. Blant annet foreslo han å holde tilbake de 39 milliarder pundene som Storbritannia er anslått å måtte betale i «skilsmisseoppgjør». Dette tilsvarer 418 milliarder norske kroner.

–Ingenting er avgjort før alt er avgjort. Vi kommer ikke til å betale for ingenting, sa den ferske brexit-statsråden

Planen ble, som ventet, mottatt med stor uro, blant annet av de største EU-motstanderne.

Jacob Rees-Mogg, en av de ledende konservative brexitforkjemperne i Underhuset, var langt fra fornøyd. Han mente avtalen var den største edsavleggelsen på øyriket siden 1200-tallet, og at Storbritannia står i fare for å havne i et «vasallforhold» til EU.

– Dette er ikke noe jeg ville stemt for, og det er heller ikke hva det britiske folk stemte for. Dokumentet gjør at Storbritannia legger seg under EUs regelverk uten å ha noe innflytelse på hvordan det blir laget, sier han. skriver Rees-Mogg i en uttalelse til britisk presse, ifølge The Guardian.

Også USAs president Donald Trump, som har reist til London etter det turbulente Nato-toppmøtet i Brussel, hintet om at May-regjeringens forslag kanskje ikke var i henhold til folkeviljen.

– Jeg har lest mye om brexit i det siste. Det virker som om det går i en litt annen retning, der de delvis inngår et nytt partnerskap med EU.

John Todd har jobbet som juridisk rådgiver i Storbritannia og er stipendiat ved Universitetet i Oslo. Han har fått med seg reaksjonene til rapporten.

– De som var ventet å være kritiske, var svært kritiske. Flere konservative i parlamentet sier avtalen minner om den Norge har, og mener Storbritannia må implementere regler fra EU uten selv å ha stemmerett, sier Todd.

Han mener det meste som kom frem torsdag, allerede har vært kjent etter oppsummeringen av avtalen fredag forrige uke.

– Det som er interessant i dag er at de åpner for fri bevegelse av studenter og «skilled-workers etter Storbritannia er ute av EU, sier Todd.

Ifølge rapporten skal perioden med fri migrasjon mellom EU og Storbritannia ta slutt etter overgangsperioden er ferdig desember 2020. Rapporten begrunner dette med at det er viktig å anerkjenne de sterke relasjonene innbyggerne av Storbritannia og EU har.

Ifølge avtalen skal Storbritannia ut av markedet for tjenester, men ikke varer.

– Tanken er at tjenester er en viktig del av økonomien i Storbritannia, og de ser for seg at de kan oppnå nye avtaler. Det blir spennende å se hvordan Londons finanssenter vil bli påvirket av dette, sier Todd.

Hotel California brexit
Britiske EU-motstandere frykter at Storbritannia aldri kommer seg ut av EU.
01:25
Publisert:

Flere har gått av

Det har vært en turbulent tid for May etter regjeringen tilsynelatende kom til enighet ved møte i Chequers fredag. Søndag kveld trakk den daværende brexitminsteren, David Davis, seg trakk seg fordi han er uenig med statsminister Theresa May om veien videre i brexit-forhandlingene. Den daværende boligminister Dominic Raab tok over stillingen.

– Enigheten varte ikke lenge. Den britiske regjeringen er i et salig kaos og mister autoritet for hver dag som går. For en slagmark, tvitret Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon mandag morgen.

Mandag gikk også utenriksminister Boris Johnson ut av regjeringen i protest mot Mays plan videre. Den daværende helseministeren Jeremy Hunt, tok over stillingen.(Vilkår)