Det britiske pundet styrker seg markant både mot dollar og euro i morgentimene mandag, etter at finansminister Kwasi Kwarteng og statsminister Liz Truss nå har skrinlagt deler av den utskjelte skattepakken som ble lagt frem for en drøy uke siden, og som sendte sjokkbølger gjennom markedet i forrige uke.

Spesifikt dreier det seg om avskaffelsen av 45-prosentsskatten for de som tjener over 150.000 pund i året, altså de aller rikeste i Storbritannia, som statsminister Truss senest i helgen understreket at hun var «fullstendig innstilt» på å gjennomføre.

Financial Times skriver at Truss konkluderte med at skattekuttet ikke hadde hatt noen sjanse for å bli vedtatt i underhuset, i tillegg til at kuttet også har møtt motstand fra partifeller og tidligere statsråder.

Rett før klokken 08.30 gikk Kwarteng ut i en melding på Twitter og kunngjorde helomvendingen. «Vi forstår og vi har lyttet», skriver finansministeren.

– Det er blitt tydelig at avskaffelsen av 45-prosentsskatten har blitt en distraksjon for vårt overordnede mål om å takle utfordringene som vårt land står overfor, heter det videre.

– Lyttet til folket

I tillegg til at planen, og spesifikt skattekuttet for de rikeste, ble møtt med sterk motstand både fra partifeller og opposisjon, gikk sågar Det internasjonale pengefondet ut mot skattekuttene, og ba den nye regjeringen innstendig om å revurdere.

– Gitt det økte inflasjonspresset i mange land, inkludert Storbritannia, anbefaler vi ikke store og ikke-målrettede finansielle pakker på dette tidspunkt. Det er viktig at finanspolitikken ikke går på bekostning av pengepolitikken, het det i en uttalelse fra IMF.

Helomvendingen som altså ble et faktum mandag morgen blir av britiske medier beskrevet som en fullstendig ydmykelse for Truss' nye regjering.

I et radiointervju med BBC mandag morgen sier finansminister Kwarteng at de har lyttet til folket.

– Striden rundt skattekuttet druknet de andre delene av skattepakken, sa Kwarteng.

Han avviser at skattekuttet for de rikeste var det som gjorde at Bank of England i forrige uke måtte trå til med krisegrep i markedet. På spørsmål om han har vurdert om å si opp som finansminister, svarer Kwarteng at han ikke har tenkt tanken.

– Det er fint å lære fra sine feil, sa han i intervjuet, gjengitt av The Guardian.

Det konservative partiet avholder landsmøte i Birmingham i dag, der finansministeren skal snakke til forsamlingen ut på ettermiddagen.

Full panikk

23. september la statsministeren og finansministeren la frem skattepakken, som de har vært overbevist om at vil skape økonomisk vekst.

Ved begynnelsen av forrige uke stupte den britiske valutaen til et historisk lavt nivå mot amerikanske dollar. Onsdag var det full panikk.

– På et tidspunkt var jeg bekymret for at dette var begynnelsen på slutten. Det var ikke helt et Lehman-øyeblikk, men det var nære på, sa en London-basert banktopp til Financial Times.

Lehman Brothers Holdings var en ledende amerikansk investeringsbank med hovedkontor i New York. Da den kollapset høsten 2008, ble det startskuddet for finanskrisen.

Den britiske sentralbanken fulgte utviklingen tett siden finansminister Kwarteng la frem skatteforslaget, og svarte med hastetiltak onsdag forrige uke for å unngå et fullstendig sammenbrudd. Det ble da kunngjort midlertidige kjøp av lange statsobligasjoner for til sammen 65 milliarder pund de neste to ukene.

«Hvis funksjonssvikten i markedet fortsetter eller forverres, vil det være en vesentlig risiko for finansiell stabilitet i Storbritannia. Det vil føre til en uberettiget innstramning av finansieringsvilkårene og en reduksjon av kredittstrømmen til realøkonomien», skrev Bank of England.

Den lånefinansierte skattelettepakken vil koste minst 45 milliarder pund (520 milliarder kroner).

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.