– Jeg ønsker å påta meg ansvar og si beklager for feilene jeg har gjort. Vi gikk for langt og for raskt, sa hun til BBC mandag kveld.

Truss la til at hun fortsatt planlegger å lede Det konservative parti inn i neste valg, som er om to år.

Beklagelsen kommer altså etter noen kaotiske uker i etterdønningene av fremleggelsen av det såkalte minibudsjettet.

Sparket Kwarteng

Fredag ga Truss finansminister Kwasi Kwarteng sparken, bare en knapp måned etter at han hadde presentert det utskjelte budsjettforslaget.

Forslaget inneholdt de største skattekuttene på 50 år, som i tillegg skulle være lånefinansierte. Samtidig står Storbritannia midt en økonomisk krise med stigende renter, kraftig inflasjon og høye energipriser.

Truss fremholdt skattekutt som sentralt tema da hun kjempet om å få ledervervet i partiet.

Fremleggelsen av minibudsjettet utløste kaotiske tilstander i det britiske finansmarkedet, og holdt på å sende pensjonskassene overende. Det gikk så langt at sentralbanken Bank of England til slutt ikke så noen annen utvei enn å gripe inn, i form av støttekjøp av lange, britiske statsobligasjoner. Disse støttekjøpene, eller kvantitative lettelser som det også er kjent som, ble avsluttet fredag forrige uke.

Budsjettforslaget møtte også sterk motstand i Truss' egne partirekker. Samme dag som hun ga Kwarteng avskjed, utnevnte hun Jeremy Hunt til ny finansminister. Han blir sett på som mer moderat og kunngjorde raskt at regjeringen gjør helomvending på nesten alle punktene om skattekutt som sto i det tre uker gamle budsjettforslaget.

Hunt kjempet mot og tapte for Boris Johnson om ledervervet i partiet, og dermed også rollen som statsminister, for tre år siden. Hunt prøvde på ny å bli partileder etter Johnsons avgang i sommer, men tapte mot Truss.

Nesten hele budsjettet er reversert

Truss' beklagelse kom altså bare noen timer etter at finansminister Hunt kunngjorde at han skrotet nesten alle de opprinnelige forslagene i statsministeren og Kwartengs minibudsjett.

  • Inntektsskattekuttet på én prosent blir lagt på hyllen på ubestemt tid. På forhånd var det spekulasjon om at skattekuttet kun ville bli utsatt, mens nå blir det altså klart at kuttet ikke blir noe av i det hele tatt – i alle fall ikke før «tilstanden i den britiske økonomien leger til rette for det», som det britiske finansdepartementet selv skriver. Den grunnleggende inntektsskatten i Storbritannia vil dermed bli værende på 20 prosent.

Skattekuttene som nå er blitt presentert av Hunt vil fylle statskassen med 32 milliarder britiske pund årlig, opplyste det britiske finansdepartementet i en pressemelding.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.