Det startet med en enkelt butikk i London i 1778. Siden vokste Debenhams til en kjede med 178 varehus, hovedsakelig i Storbritannia, med noe franchise internasjonalt.

Debenhams har lenge slitt, utfordret av økt netthandel, og koronakrisen var den siste dråpen, og i april ble varehuskjeden satt under administrasjon og rundt en tredel av de 20.000 ansatte sagt opp.

Ingen julehandel

De siste månedene har det pågått intense forhandlinger for å redde den tradisjonsrike varehuskjeden. Fristen var 1. desember.

Men ved utløpet av fristen kom meldingen om at forhandlingene mellom Debenhams kreditorer og sportskjeden JD Sports om en plan for å overta Debenhams har kollapset. Sky News og flere britiske medier opplyser at JD Sports var den eneste seriøse interessenten.

Aksjonærene i JD Sports fikk kalde føtter etter at problemene i Arcade Group ble kjent. Her fra en butikk i London.
Aksjonærene i JD Sports fikk kalde føtter etter at problemene i Arcade Group ble kjent. Her fra en butikk i London. (Foto: Neil Hall/Reuters/NTB)

Det betyr at de varehusene som ikke alt er lukket på grunn av koronaen umiddelbart begynner likvidering.

Det blir ingenting av det normalt lukrative julesalget, og de gjenværende vel 12.000 ansatte i Storbritannia mister etter alle solemerker jobbene sine.

Omstridt milliardær i trøbbel

JD Sports trakk seg fra forhandlingene da det ble klart at Arcadia Group også er satt under administrasjon.

Topshop er blant Arcade-butikkene som er satt under administrasjon. Her fra Liverpool.
Topshop er blant Arcade-butikkene som er satt under administrasjon. Her fra Liverpool. (Foto: PHIL NOBLE/Reuters/NTB)

Arcadia Group er Debenhams største kunde og leietager, med kjente butikker som Selfridge, Topshop, Topman, Burton, Evans og Dorothy Perkins. Rundt 13.000 ansatte i Arcadia risikerer å miste jobbene.

Sir Philip Green, flankert av Kardashian-søstrene Kourtney og Kim.
Sir Philip Green, flankert av Kardashian-søstrene Kourtney og Kim. (Foto: Chris Helgren/Reuters/NTB)

Arcadia Group kontrolleres av den flamboyante britiske milliardæren sir Philip Green (68), ofte omtalt som «King of the High Street». Green er kjent for sin høyprofilerte livsstil og omgang med kjendiser fra forretningslivet, sport- og underholdningsbransjen. Han har gjennom årene vært involvert i en rekke kontroverser om blant annet barnearbeid og lønninger, og med registrert adresse i Monaco har han blitt kritisert for å vri seg unna skatt i hjemlandet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.