Storbritannias prins Philip (95), hertugen av Edinburgh, trekker seg tilbake fra alle kongelige plikter fra og med høsten, opplyser Buckingham Palace torsdag.

Avgjørelsen er tatt av Prince Philip selv og er støttet av dronning Elizabeth II (91), sier en av slottets talsmenn ifølge BBC. 

Vil være aktiv frem til august

Natt til torsdag ble de hoffansatte innkalt til hastemøte ved Buckingham Palace i London. 

Denne typen møteinnkallelser er svært uvanlig ved det britiske slottet, ifølge flere britiske aviser. Det var spekulert i om hasteinnkallelsen omhandlet helsen til enten dronning Elizabeth eller prins Philip, men det er altså prinsen som går av etter mange år.

Hertugen, som fyller 96 år neste måned, vil være med på alle planlagte arrangementer fra nå og frem til august, både alene og sammen med dronningen. Han vil ikke takke ja til nye invitasjoner til besøk og arrangementer, men kan velge å delta på offentlige arrangementer fra tid til annen, opplyser slottet.

Dronningen fortsetter

Hertugen hadde 110 dager med engasjementer i 2016, noe som gjør ham til det femte mest travle medlemmet i kongefamilien, ifølge BBC. 

Dronningen vil fortsette å gjøre den jobben hun gjør i dag.

Før prins Philip giftet seg med dronning Elisabeth het han Philip Mountbatten og var medlem av både den danske og greske kongefamilien. 

I 2009 ble han den lengstsittende gemalen, fyrstelig ektemannen, i britisk kongehistorie.

I november i fjor feiret prinsen og dronningen deres syttiende bryllupsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.