En urolig Europa-fremtid, et synkende pund og en stigende inflasjon dannet onsdag bakteppet for finansminister Philip Hammonds budsjettfremleggelse i Storbritannia. Der tegnet han et bilde av en økonomisk vekst som er spådd å gå tregere enn hos noen av britenes G7-kolleger – med en bnp-økning som er ventet under to prosent for samtlige prognoseår.

Elendigheten stopper ikke der, skal en tro forskningsinstituttet Institute for Fiscal Studies (IFS).

Mener kuttrunden ikke er over

Direktør Paul Johnson ved IFS mente onsdagens tall totalt overskygget resten av finansminister Hammonds politiske utfordringer. Han sier bnp per innbygger i 2021 ser ut til å synke med 3,5 prosent sammenlignet med prognosene som ble gjort i fjor.

– En gjennomsnittlig årlig inntekt vil bli 1400 pund lavere enn hva spådommen var i 2016, noe som er under nivået fra 2008. Vi står i fare for å miste ikke bare ett, men to tiårs lønnsvekst, skriver Johnson i sin analyse av budsjettet.

Mens Hammond er ventet å ta grep for å løfte en britisk økonomi som skal holde seg flytende etter EU-utmeldingen i 2019, advarer Johnson mot at kuttrundene er langt fra over.

– Det er fortsatt 12 millioner pund i velferdskutt som skal iverksettes, og pengebruk til offentlige tjenester er planlagt å bli 3,6 prosent lavere i 2022 enn i dag.

«B-ordet»

Med tre nye milliarder til brexit-arbeid, påstår finansministeren at omstillingen til EU-utmeldingen tas på alvor. Likevel savnet IFS-direktøren det såkalte «B-ordets» plass i talen.

– Forrige beregning tilsa at brexit koster myndighetene 15 milliarder pund i årlige inntekter, et anslag de ikke ser ut til å ha endret. Fortsatt er det mye usikkerhet igjen. Det er best å håpe på det beste, men forberede seg på det verste, skriver direktøren avslutningsvis.

Under talen i Parlamentet forsøkte Hammond å vektlegge det han mener var de positive tiltakene. Regjeringen ønsker blant annet å pumpe flere milliarder inn i det nasjonale helsevesenet NHS, fryse avgiften på enkelte alkoholavgifter, og fjerne dokumentavgiften for boligkjøpere.

Den offentlige gjelden er ventet å nå 49 milliarder pund, noe lavere enn antatt, ifølge NTB.(Vilkår)

Dette skjer i Norske Skog
Bård Bjerkholt kommenterer: Dette skjer i Norske Skog.
02:06
Publisert: