Den fargerike torypolitikeren kom med en kraftig advarsel til sine partifeller da han fikk snakke i Underhuset onsdag ettermiddag for å forklare hvorfor han valgte å gå av som utenriksminister.

– Det er ikke for sent å redde brexit. Vi har fortsatt tid i disse forhandlingene. Vi har skiftet takt én gang, og vi kan skifte igjen, sa han.

Johnson gikk av i protest mot den nye brexit-planen som statsminister Theresa May fikk banket igjennom i regjeringen tidligere i sommer.

Ifølge Johnson ødelegger den nye planen den klare posisjonen May inntok i sin tale på Lancaster House i januar i fjor. Der tegnet hun opp flere røde linjer for Storbritannia, som at britene skal ut av både tollunionen og det indre marked, samtidig som hun la frem en visjon om et Storbritannia som skal inngå ambisiøse nye frihandelsavtaler verden rundt.

Mener Mays lederskap er «nølende»

I likhet med Jacob Rees-Mogg, en av de ledende konservative brexitforkjemperne i Underhuset, brukte Johnson uttrykket «vasallforhold» om den foreliggende brexit-planen.

– Vi har nølt oss igjennom hele forhandlingene. På 18 måneder har vi gått fra lyse utsikter til en miserabel limbo-tilstand, sa Johnson, ifølge Bloomberg.

Han la til at May viste «mot og tålmodighet» gjennom forhandlingene, men mener at eksempelvis spørsmålet om grensen til Nord-Irland har tatt for mye av debatten.

Nettopp «grensekonflikten» mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland har vært en omstridt del av brexit-kaoset.

Senere denne uken besøker for øvrig Theresa May Nord-Irland for første gang som britisk statsminister, ifølge Sky News.

Advarte mot Boris-uro

Stein Ringen, statsviter og professor i politisk økonomi ved King's College i London, sa til DN forrige uke at May hadde grunn til å frykte den potensielle uroen som de avgåtte statsrådene hennes kunne skape. I tillegg til Johnson valgte også brexit-minister David Davis å trekke seg. Det er ikke sikkert at det stanser der.

– Nei, her kan ingen stoles på. Det mest usikre kortet nå kan være fiskeriminister Michael Gove, sa Ringen den gang.

Han mener at mange i Storbritannia «tar det for gitt at Johnson vil bli statsminister». I så fall fikk Johnson et klapp på skulderen av USAs president Donald Trump nylig.

Forut for besøket til Storbritannia forrige uke sa Trump at Johnson ville bli «en flott statsminister».(Vilkår)

Sirkuset brexit
Britiske EU-motstandere frykter at Storbritannia aldri kommer seg ut av EU.
01:25
Publisert: