Liz Truss er utnevnt til den nye lederen for Det konservative partiet, og blir dermed Storbritannias neste statsminister.

Det kunngjorde partiet mandag. Utenriksministeren beseirer dermed tidligere finansminister Rishi Sunak.

Truss har vært favoritt i valgkampen helt siden siste valgomgang begynte. De anslagsvis 180.000-200.000 medlemmene i Det konservative partiet kunne stemme på hvem av Truss og Sunak de ville ha som partileder mellom 22. juli og 2. september.

Hun har blant annet lovet skattekutt og en hardere linje mot EU.

Tredje kvinnelige statsminister

Da sir Graham Brady leste opp resultatet av uravstemningen, var det klart at Truss hadde fått 57 prosent av stemmene. Hun gjorde det dermed litt dårligere enn ventet.

Truss, som nå blir Storbritannias tredje kvinnelige statsminister, tar over styringen i et land der utfordringene står i kø. Britiske husholdninger står overfor en gjennomsnittlig økning i strøm- og gassregninger på 80 prosent. Ikke på 40 år har landet hatt en større levekårskrise. Det ventes at landet går inn i en resesjon i løpet av året.

Tematikken har vært dominerende i valgkampen. Truss har lovet å ha klar en energiplan innen en uke.

Umiddelbar handling

– Hvis jeg blir utnevnt som statsminister, vil jeg umiddelbart handle for å håndtere regninger og energiforsyning, sa Truss i et intervju med BBC søndag.

Hun har kviet seg for å diskutere detaljer i kriseplanen, og underveis i lederkampen avviste hun direkte støtteordninger. Senere i valgkampen har hun imidlertid antydet at hun er åpen for dette. Hun lover «umiddelbar støtte for å sørge for at folk ikke stilles overfor uoverkommelige energiregninger» i vinter.

Innen en måned har hun lovet en plan for skattereduksjon «for å få den britiske økonomien i gang». Mange er usikre på om skattekutt er den beste medisinen i møte med energikrise og prisøkning.

Skattelette kan øke inflasjonen

Truss' skattepolitikk står i kontrast til motstander Sunaks mer omfordelende politiske holdning. Sunak, som har vært finansminister, mener at Truss' planer om skattelette vil øke inflasjonen. Blant de konservative parlamentarikerne var Sunak favoritten i lederkampen.

Truss står for en mer liberal økonomisk politikk og hardere linje overfor EU enn Boris Johnson. I brexit-kampen var hun imidlertid for fortsatt medlemskap. Etter folkeavstemningen snudde hun brått og ble en ivrig brexit-tilhenger.

I motbakke

Britene er skeptiske til om Truss vil lykkes. En meningsmåling av YouGov sent i august fant at 52 prosent tror hun vil bli en «dårlig» eller «forferdelig» statsminister. Avisen The Sunday Times skriver at hun vil ha det verste utgangspunktet for statsministerrollen siden Margaret Thatcher, som mange sammenligner henne med. Meningsmålinger viser også at Det konservative partiet er i motbakke.

Ledervalget ble satt i gang av Boris Johnsons varslede avgang som statsminister og leder for partiet, som ble kunngjort 7. juli. Anslagsvis 200.000 medlemmer i det konservative partiet har stemt over hvem som skulle bli den nye lederen av partiet og landets statsminister.

Flere ministerposter

Truss (47) er datter av to venstreorienterte akademikere og er født i universitetsbyen Oxford. Hun vokste i hovedsak opp i Leeds, men vendte tilbake til fødebyen for å studere. På Oxford var hun medlem av Liberaldemokratene, men i 1996 meldte hun seg inn i Det konservative partiet.

I 2012 ble hun utnevnt til statssekretær i utdanningsdepartementet, og allerede to år senere ble hun forfremmet til miljøvernminister. Truss har også vært innom poster på justisfeltet og finansfeltet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.