Sajid Javid ble mandag utnevnt til ny innenriksminister i Storbritannia. Hans første jobb blir å rydde opp i den såkalte «Windrush-skandalen», som kostet forgjengeren Amber Rudd jobben.

Skandalen går kort ut på at immigranter som kom til Storbritannia før 1973 fra tidligere britiske kolonier, hovedsakelig fra Karibia, risikerte å bli kastet ut på grunn av byråkratisk rot og uvilje. Noe Rudd ikke evnet å ordne opp i.

Bryter grenser

Javid er den første såkalt fremmedkulturelle som blir minister for et av de fire ministeriene britene omtaler som «Great Offices of State». I hvert fall siden Benjamin Disraeli, som hadde jødisk-italiensk bakgrunn, og var både finansminister og statsminister i andre halvdel av 1800-tallet.

Javids bakgrunn er fjernt fra tradisjonelle konservative ledere, med privatskoler som Eton og studier fra Cambridge og Oxford. Han vokste opp langt fra privatklubbene i London, og lønnen som bussjåfør og en liten tekstilbutikk gjorde at hans pakistanske foreldre ikke kunne sende de fem sønnene til prestisjeskoler.

Unge ambisiøse Sajid beundret alt som gutt konservative Margaret Thatcher, og på veggen hjemme hang det bilde av statsministeren.

Hardt arbeid og flittige studier ved mindre kjente skoler og universiteter gjorde at han rett etter studiene fikk jobb i den amerikanske investeringsbanken Chase Manhattan, der han alt som 25 åring fikk lederstillinger. Han gjorde raskt karriere som investeringsbanker, en jobb som tok ham til New York, Sør-Amerika, London og Singapore.

Da han i 2009, under finanskrisen, bestemte seg for å satse på politikken, var han Asia-sjef og styremedlem i Deutsche Bank, Europas største finanskonsern, med en årslønn på 30–40 millioner kroner.

Uforutsigbar og solid

På første forsøk ble han valgt inn i parlamentet, og etter hvert en rekke statsrådsposter med stadig tyngre ansvar.

Han beskrives som usedvanlig intelligent, med god politisk teft. Han har unngått alle skandaler og regnes som «hel ved», og selv om han ikke er den som oppsøker konflikter er han ikke redd for å sette foten ned og være prinsipiell når han mener det er nødvendig. Som for eksempel da statsminister Theresa May, da innenriksminister, ville bruke terrorlovene for å stramme inn pressefriheten.

Som kulturminister med ansvar for pressen leverte Javid et brennende og prinsipielt forsvar for pressen, og vant, noe som gjorde ham til en mediefavoritt i Storbritannia.

Javid har heller ikke brukt sin familiebakgrunn særlig aktivt for å fremme den politiske karrieren. Han beskriver seg som ikke-troende og forsvarer kristendommens ledende posisjon i den britiske kulturarven. Mange muslimer reagerte også da han sa at Israel er det eneste landet i Midtøsten han ville latt sine barn vokse opp, siden landet er det eneste med liberale demokratiske friheter i regionen.

Men da han mandag fikk jobben som innenriksminister påpekte han at hans bakgrunn gjør at han har større forståelse for Windrush-saken, og dermed kan løse den. Han har da også offentlig refset Rudd og regjeringens håndtering av saken.

Til Sunday Telegraph sier han at Windrush-skandalen føles «meget personlig, det kunne vært meg, min mor eller min far».

Theresa May kan stanses i tollen dnPlus

Står ikke nær May

Javid regnes ikke blant statsminister Theresa Mays nærmeste politiske allierte, noe som kan være en fordel den dagen hennes tid er ute som statsminister. Han er avmålt «remainer» – en som helst ville blitt i EU – og spiselig for de fleste i partiet.

For Javid er ambisiøs, og om han selv ikke har snakket om å bli statsminister, har mange andre gjort det.

Utenriksminister Jack Straw beskrev ham i 2010 som «den beste nye MP på tredve år». Alt fra 2011/12 har britisk presse som Telegraph og Guardian beskrevet ham som kanskje det største politiske talentet i landet.

Magasinet Forbes sammenlignet i 2014 Javid med Barack Obama, og spådde ham en fremtid som statsminister.

At tidligere statsminister David Cameron senere samme år beskrev Javid som «den briljante asiatiske mannen jeg spurte om å bli med i regjeringen», er kanskje noe den politiske strategen Sajid Javid finner opportunt å utelate fra CV-en.(Vilkår)

Vårens motorsykler
Geir Andreas Arnestad, daglig leder for AMD Motorsykler AS, viser frem vårens mest solgte motorsykler.
01:07
Publisert: