Arrestasjonen av statsminister Andrew Fahie skal ha skjedd under en operasjon i Miami i regi av den føderale amerikanske etaten Drug Enforcement Administration (DEA) torsdag. Oleanvine Maynard, sjef for De britiske Jomfruøyers havnemyndighet, og hennes sønn Kadeem, ble også arrestert.

De tre er siktet for planer om å smugle kokain inn i USA, i tillegg til hvitvasking.

Ifølge The Guardian skal DEA-agentene ha utgitt seg for å være medlemmer av det meksikanske Sinaloa-kartellet, og tilbudt Fahie og Maynard betaling på 700.000 dollar mot at havnene på De britiske Jomfruøyer, som ligger i Karibia, skulle kunne bli brukt til smugling av narkotika fra Mellom-Amerika til New York eller Miami. Fahie og Maynard ble arrestert på en flyplass i Miami, etter å ha reist dit for å se pengene med egne øyne.

Sjokk og vantro

De britiske Jomfruøyer er et britisk oversjøisk territorium, og har dronning Elizabeth som formelt statsoverhode. Jomfruøyene ble i fjor kåret til verdens verste skatteparadis av Tax Justice Network.

Innflygningen til De britiske Jomfruøyene.
Innflygningen til De britiske Jomfruøyene. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Den britiske utenriksministeren Liz Truss sier ifølge både BBC og The Guardian at hun er «forskrekket» over hendelsen.

En britisk granskningskommisjon publiserte fredag en rapport som konstaterer omfattende maktmisbruk av territoriets myndigheter. Årlig skal det ha blitt brukt millioner av dollar i offentlige midler uten ordentlige prosesser, ifølge rapporten, gjengitt av The Guardian.

Kommisjonen har i rapporten konkludert med at territoriets grunnlov bør suspenderes, regjeringen oppløses, og at territoriet bør styres fullt og helt fra London.

Kommisjonen ble etablert i 2021 for å granske mistanker om omfattende korrupsjon og narkotikahandel. Rapporten er ikke direkte knyttet til arrestasjonen, men publiseringen skal ifølge Financial Times ha blitt fremskyndet som følge av den.

Storbritannia har ikke innført direkte styre ennå, men utenriksminister Truss reagerte på kommisjonens rapport ved å si at den «tydelig viser at betydelige lovmessige og konstitusjonelle endringer er nødvendige for å gjenopprette styringsstandarden folket på Jomfruøyene har rett til».

De britiske Jomfruøyer styrer innenriksspolitikken selv, men regnes ikke som selvstyrt under FNs definisjoner. Storbritannia har allerede ansvar for alt av forsvars- og utenrikspolitikk, og det er nå ventet at guvernør John Rankin også vil ta over ansvaret for innenriksspolitikken, herunder budsjetter, skriver The Guardian.

Rike russere

Hemmelig eierskap er regelen på øyene som ligger i Det karibiske hav, og skattesatsene for såkalte offshoreselskaper er null. Territoriet har rundt 35.000 innbyggere, og minst ti ganger flere selskaper.

Ifølge Financial Times huser øyene rundt 370.000 skallselskaper med skjulte eiere som kontrollerer mer enn 1500 milliarder dollar, tilsvarende 14000 milliarder norske kroner.

Øyene er et mulig smutthull for sanksjonerte russiske oligarker. EU og en rekke vestlige land har forsøkt å fryse midlene til russiske oligarker, men teorien er at mange av disse bruker skatteparadiser som Jomfruøyene og Jersey for å unngå å rammes.

Stålmagnaten Alexei Mordashov, største eier i russiske Severstal og Russlands rikeste mann, skal nylig ha overført aksjer i reiselivskonsernet Tui verd 1,4 milliarder dollar til et skallselskap på nettopp De britiske Jomfruøyer, ifølge blant annet Washington Post.

Chelsea-eier Roman Abramovitsj skal også ha overført eierskap knyttet til en rekke av sine mest verdifulle eiendeler til De britiske Jomfruøyer de siste årene. Dette inkluderer et helikopter og en superyacht, ifølge Financial Times. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.