Det spisser seg ytterligere til i Storbritannia. Flere medier meldte onsdag morgen at motstandere av Mays brexitavtale har sikret de 48 parlamentsmedlemmer fra De konservative som trengs for å utløse et mistillitsforslag.

I følge sir Graham Brady, lederen av De konservatives 1922-komité (se faktaboks), vil avstemningen vil skje mellom kl 18 og 20 britisk tid, skriver The Guardian - det vil si mellom klokken 19 og 21 i Norge.

Resultatet vil bli kunngjort én time etter at stemmegivningen er stengt.

May har sendt ut følgende uttalelse via sitt kontor:

– Jeg vil kjempe mot mistilitsforslaget med alt jeg har, sier May, ifølge BBC.

Hun sier også at en potensiell ny statsminister må enten skrinlegge eller utsette arbeidet med å melde britene ut av EU.

Handelskammeret raser

Etter at statsministeren utsatte tirsdagens planlagte avstemning over brexitavtalen i det britiske parlamentet, har en rekke av hennes motstandere samlet seg for å skaffe kontroll.

Labours partileder Jeremy Corbyn mener statsministeren frarøvet parlamentet muligheten til å ta stilling til brexit-planen.

– Hennes oppførsel viser forakt for Parlamentet, tordnet opposisjonslederen i den ukentlige spørretimen, skriver NTB.

Hvis Theresa May taper avstemningen, vil det bli utløst en ny lederkamp der hun ikke får lov å stille. Skulle hun derimot vinne, er hun immun i ett år, slik at ingen kan utfordre henne.

Adam Marshall, som leder det britiske handelskammeret British Chambers of Commerce (BCC), reagerer sterkt på mistillitsforslaget.

– Under et av de mest avgjørende øyeblikk i britisk økonomisk historie, velger de folkevalgte i Westminster å fokusere på seg selv, fremfor landets behov. Næringslivet er avhengig av at politikere, uavhengig av tilhørighet, skjønner at deres sjansespill får konsekvenser for det virkelig liv, sier Marshall, ifølge The Guardian.

Johnson leder måling

Statsministerboligen insisterte tirsdag på at et mistillitsforslag ikke var nært forestående, men nå er altså situasjonen annerledes. May har nektet å la seg skremme at motgangen.

–Jeg har lovet å kjempe for utmeldingen det britiske folk har kjempet for, og jeg er klar til å fullføre jobben, sa May i et møtte med pressen i Downing Street.

Tidligere statsråd Owen Paterson har sendt inn et formelt brev hvor han skriver at statsministeren har håndtert brexit «elendig» og at hun ser på brexit som «et problem som må løses fremfor en mulighet som kan gripes».

Nå mobiliseres det også for at May skal trekke seg før avstemningen, blant annet fra partifelle og den konservative brexitforkjemperen Jacob Rees-Mogg .

Nettstedet ConservativeHome utfører jevnlige målinger om hvem medlemmene ønsker som den neste partilederen. I målingen for november ble denne toppet av tidligere utenriksminister Boris Johnson, som sa opp jobben i protest mot den foreslåtte brexit-avtalen. Innenriksminister Sajid Javid ligger tett bak Johnson på målingen.

May var selv innenriksminister i seks år før hun overtok David Camerons jobb som statsminister i 2016.

Nettstedet har vanligvis god kontroll på hvordan medlemmene vil stemme i ledervalg, skriver The Guardian.

Åpner for små justeringer

Det var tirsdag at det britiske parlamentet skulle stemme ja eller nei til brexitavtalen som May og EU har forhandlet frem. Søndag ga brexitkomiteen i Underhuset avtalen knusende kritikk.

Ett det ble tydelig at Theresa May ikke hadde flertall bak avtalen med EU utsatte hun avstemningen, som nå har fått en ny frist til 21. januar.

May har denne uken vært på rundreise i EU for å få til en forbedret avtale med EU. Hennes problem er at det ikke later til å bli store endringer. Ledende EU-politikere har gjort det klinkende klart at avtalen slik den er ligger fast, og at den ikke kan endres. Likevel har Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker åpnet døren for må justeringer.

– Enigheten vi har nådd, er den best mulige. Det er den eneste mulige. Det finnes ikke rom overhodet for reforhandling. Men hvis vi bruker det smart, finnes det rom for ytterligere avklaringer og fortolkninger, sa Juncker i Europaparlamentet tirsdag.

Tror ikke det er nok

I DNB Markets' morgenrapport onsdag skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen at Juncker var åpen for presiseringer av «backstopp»-planen. Dette finnes det ingen oversettelse av, men er i stor grad bare en garanti for at det ikke skal oppstå en hard grense mellom Irland og Nord-Irland. Irland er medlem av EU, Nord-Irland er en del av Storbritannia.

– Dette vil ganske sikkert ikke være tilstrekkelig til at May kan skaffe flertall i parlamentet. I dag og i morgen er toppmøte i Brussel, der May vil møte resterende EU-kollegaer, skriver Magnussen.

– Som vi skrev i gårsdagens rapport, vil konsekvensene av et nei til en justert avtale trolig være at brexit må utsettes. Enten fordi det skal holdes ny folkeavstemning, eller fordi en ny regjering (etter at May har gitt seg eller blitt kastet) vil forsøke å komme frem til en bedre avtale, skriver han videre.

Storbritannia går etter planen ut av EU den 29. mars 2019. Theresa May deltar i den ukentlige spørretimen i Parlamentet onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: De stjal liket til julenissens stamfar
DNs politiske julekalender | Luke 11: Julenisseranet
00:00
Publisert: