Britene våknet fredag nok en gang til et valgsjokk. I fjor var det brexit, nå var det De konservative og statsminister Theresa May som mislyktes totalt med sin strategi.

May utlyste tidligere i år nyvalg for å styrke posisjonen til De konservative i parlamentet. Et parti trenger 326 av de 650 plassene i parlamentet for å få rent flertall. Etter valget i 2015 hadde De konservative 331 seter, men May så i vår at konkurrenten Labour var svekket - og benyttet muligheten til å skrive ut et nyvalg 8. juni for å styrke partiets posisjon.

«Hung parliament»

Det slo dårlig ut. Når 643 av de 650 valgkretsene er talt opp, viser prognosene at De konservative vil ende med 318 seter. Dermed har verken de eller Labour (261 seter) flertall alene – et såkalt «hung parliament».

Dersom De konservative skal forbli ved makten må de enten styre alene i mindretall eller inngå en koalisjon. Utfordringen er at Liberaldemokratene ikke ønsker å inngå i en slik koalisjon, mens Scottish National Party (SNP) er EU-tilhengere.

Det kan bli utfordrende når den kanskje største oppgaven som venter den nye regjeringen er brexit-forhandlingene med EU.

Utsettes forhandlingene

Etter planen skal disse forhandlingene starte allerede 19. juni. Noe av grunnen til at May utlyste nyvalg, var nettopp for å ha en solid posisjon og styringsdyktighet før disse forhandlingene. 

Nå kan det bli et Storbritannia i et maktvakuum som skal møte EU for å forhandle om hvordan vanskelige temaer som innvandring, toll og finansielle tjenester skal løses når Storbritannia bryter ut av unionen.

EU-kommisjonær Günther Oettinger sier ifølge BBC til den tyske radiokanalen Deutschlandfunk at han er usikker på om brexit-forhandlingene kan starte som planlagt, i lys av britenes uavklarte politiske situasjon med et «hung parliament». Oettinger sier videre at en svak forhandlingsmotpart kan føre til et dårlig forhandlingsresultat.(Vilkår)

- Det er antakeligvis sperregrensa som avgjør hvem som blir statsminister i Norge
Slik fungerer sperregrensen
02:55
Publisert: