Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse, og Thomas Cook Groups fire passasjerfly er satt på bakken.

– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i en enighet mellom selskapets interessenter, skriver selskapet i en pressemelding.

For hele Ving Norden er 34.460 reisende rammet av konkursen, opplyser Ving Norden som har hovedkontor i Sverige. Alle flyginger med selskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia vil mandag bli innstilt, noe som vil berøre direkte 458 nordmenn som enten skal hjem eller reise ut på ferie. I alt blir over 6.000 mennesker i Norden direkte berørt av konkursen mandag.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staf sier til DN at selskapet sitter i møter om krisen for øyeblikket. Det vil avholdt en pressekonferanse klokken 12.

Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse, og Thomas Cook Groups fire passasjerfly er satt på bakken.
Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse, og Thomas Cook Groups fire passasjerfly er satt på bakken. (Foto: Peter Byrne)

Samtidig kanselleres hundretusener av billetter. Dette rammer over 9000 norske Ving-kunder.

– Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og ulempen det gir kundene våre. Vi har vært nødt til å avvente helt til siste sekund for å se om det var en mulighet å få flyene våre i luften, men har måttet innse at dette nå ikke er mulig. Vi må derfor avbryte alle flyvninger på mandag, sier Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden i en pressemelding.

Storbritannias luftfartsmyndighet CAA opplyser at de jobber med repatrieringen av 150.000 briter.

I tillegg er det rundt 350.000 reisende fra andre nasjonaliteter som er strandet over hele verden.

Turister rammet

Britiske turister sier til BBC at de allerede er rammet, kun timer etter konkursmeldingen. Turister ved feriestedet Les Orangers i Tunisia sier at gjester som var i ferd med å dra, fikk beskjed om å betale ekstra fordi feriestedet fryktet at Thomas Cook ikke ville betale for seg.

Turisten Ryan Farmer sier at da kravet ble avfeid, stengte sikkerhetsvakter utgangsporten.

– Det føltes som en gisselsituasjon, sier Farmer.

Nyhetsbyrået AP har ikke klart å komme i kontakt med verken Les Orangers eller den britiske ambassaden i Tunis.

Styrt avvikling

Thomas Cook ble grunnlagt som verdens første reisebyrå i 1841 av en britisk gründer av samme navn. I pressemeldingen skriver selskapet at de har nytt stor tillit fra generasjoner av britiske reisende.

– Det er dypt beklagelig at jeg og resten av styret ikke fikk til dette. Jeg vil beklage til millioner av våre kunder og tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i flere år, sier Fankhauser.

Selskapet opplyser at en anmodning ble sendt til en domstol om styrt avvikling av selskapet mandag morgen. En bobestyrer er utnevnt i saken.

Milliardsum

Thomas Cook har uttalt at de trenger 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund) fra forrige måned, om de skal unngå å bli satt under administrasjon.

– Vi jobbet hardt i flere dager for å til en enighet som sikret framtiden til ansatte, kunder og leverandører i Thomas Cook. Selv om en enighet stort sett ble oppnådd, utgjorde et ekstra krav de siste dagene en umulig utfordring, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook.

Thomas Cook Group har bedt britiske myndigheter om 150 millioner pund, rundt 1,7 milliarder kroner, for å unngå konkurs, men fått avslag, opplyser statsminister Boris Johnson.

Et slikt bidrag ville ifølge ham skape en «moralsk hasardiøs» presedens fordi andre selskap som kan havner i samme situasjon, da vil forvente samme støtte fra regjeringen.

– Vi må se nærmere på hvordan turoperatørene på ett eller annet vis kan beskytte seg selv mot framtidige konkurser, sier Johnson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.