Storbritannias statsminister Theresa May er fast bestemt på å fortsette som nasjonens regjeringssjef, til tross for at De konservative mistet flertallet i Underhuset etter torsdagens parlamentsvalg.

Theresa May, (De konservative), statsminister i Storbritannia.
Theresa May, (De konservative), statsminister i Storbritannia. (Foto: Stefan Wermuth/Reuters/NTB Scanpix)

I helgen innledet hun forhandlinger med Det demokratiske unionistpartiet Democratic Unionist Party, også kjent som DUP, i Nord-Irland. Nord-Irland er i motsetning til Irland en del av Storbritannia, og Nord-Irland styres i realiteten fra London i dag, ikke fra provinsens hovedstad Belfast. Nord-Irland var fra slutten av 1960-tallet til 1998 opprevet av en konflikt mellom de katolske nasjonalistene og de protestantiske unionistene. Unionistiske DUP ble i 2003 det største partiet i Nord-Irland.

Målet for May nå er å sikre støtte til en konservativ mindretallsregjering. DUP vant ti seter i valget torsdag, og partiets seter er nok til å sikre May og de konservative flertall.

Stiftet av en pastor

DUP ble unnfanget i 1971 av den presbyterianske pastoren Ian Paisley. Han hadde 20 år tidligere stiftet den fundamentalistiske «Free Presbyterian Church of Ulster» og ble særlig kjent for sine angrep på katolikker og homofile, samt motstand mot samarbeid mellom religionene, kjent som økumenikk.

– Partiet er en protestbevegelse og et «hardline» lojalistparti. Det er anti-katolsk, anti-Irland og anti-Dublin, som et resultat av en lang borgerkrig i Nord-Irland. Det viktigste for dem er at Nord-Irland forblir i union med Storbritannia, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder. 

 – Partiet var veldig tett på lojalistiske paramilitære grupper under konflikten, men har gått fra å være et protestparti til å bli et maktparti, legger han til.

«Avhengig av én side»

Mustad er ekspert på nordirsk og britisk politikk og har blant annet skrevet om DUP i sitt forskningsprosjekt titulert «In defence of Ulster: The Democratisation of the Democratic Unionist Party – From fierce opposition to appeasement and power-sharing».

– DUP kunne aldri støttet Labour med Corbyn, grunnet Corbyns sympati med IRA. IRA og Sinn Féin er hovedmotstanderen til DUP, sier Mustad.

DUP kom første gang til makten i Nord-Irland i 2008 og kan nå få en nøkkelrolle i Theresa Mays politiske fremtid.

– Det største problemet for Theresa May med å inngå allianse med DUP, er at hun da gjør seg avhengig av én side i fredsprosessen i Nord-Irland, sier Mustad. 

– Det er en av mange kattepiner May har kommet i: Hun gjør seg avhengig av en side i konflikten mellom nasjonalister og unionister. Det er viktig at London er nøytralt i Nord-Irland, legger han til.

Tror konflikten kan blusse opp

– Det er et fundamentalistisk kristent parti med klokkertro på Bibelen, sier førstelektor Jan Erik Mustad om DUP.
– Det er et fundamentalistisk kristent parti med klokkertro på Bibelen, sier førstelektor Jan Erik Mustad om DUP. (Foto: Fredrik Solstad/NTB Scanpix)

Storbritannia-eksperten mener det er to årsaker til viktigheten av Londons nøytralitet i Nord-Irland:

– Storbritannias regjering er megler mellom de to fløyene i provinsen. Hvis den skal gjøre seg avhengig av den ene fløyen vil det gi problemer for situasjonen, men også for meglerrollen, sier Mustad. 

– Selv om konflikten er nokså dempet nå og ligger litt på is, så kan den blusse opp igjen, og det vil føre til problemer for May senere, legger han til.

DUPs fire krav

Han mener DUP vil stille minst fire krav for å støtte May:

  • Partiet vil ha en mykere brexit, grunnet grensen mellom Nord-Irland og Irland. Irland er medlem av EU. 
  • Det vil ha politiske institusjoner i Nord-Irland operative igjen. Folkeforsamlingen og provinsregjeringen i Nord-Irland ligger på is, og landet styres rett fra London grunnet problemene i provinsen. 
  • Det vil kreve mer penger. Nord-Irland har et svært investeringsfond som det ønsker påfyll til fra London og Storbritannia. 
  • Det vil nekte folkeavstemning om gjenforening med Irland. Det vil sikre Nord-Irlands plass i Storbritannia og sikre at det ikke kommer en folkeavstemning som har gjenforening med Irland som alternativ.

«Et produkt av konflikten»

Mustad mener det er vanskelig å forstå DUPs politikk for utenforstående. 

– Det er et fundamentalistisk kristent parti med klokkertro på Bibelen. Det er erkekonservativt og sier nei til abort og nei til homofilt ekteskap. Det er ikke så sympatisk det det står for, og folk som ikke kjenner Nord-Irland, vil ikke kjenne igjen det partiet står for, sier Mustad.  

– Det er et parti man ikke finner maken til i Storbritannia eller verden og som man har bedre forutsetning for å forstå hvis man kjenner konflikten der. Partiet er på mange måter et produkt av konflikten og formet av konflikten. Det er kanskje ikke overførbart til noe annet sted, legger han til.

Han mener det er for tidlig å si hvor mye innflytelse partiet får.

– May er avhengig av dem for å få gjennom viktig politikk på dag-til-dag-basis. Hun er avhengig av dem for å få ting gjennom underhuset. DUP vil ikke støtte henne med mindre det får noe tilbake. Også det er hennes kattepine, sier Mustad.

Johnson støtter May

Så langt har det kommet få detaljer fra offisielt hold i DUP om hvilke saker det ønsker innflytelse over gjennom en eventuell samarbeidsavtale. I tillegg til forhandlingene med DUP, må statsminister May også håndtere intern kritikk og misnøye etter det svake valgresultatet. 

Lørdag ble det kjent at Mays to stabssjefer Fiona Hill og Nick Timothy går av etter press fra konservative parlamentarikere. Tidligere boligminister Gavin Barwell, som mistet plassen i parlamentet etter torsdagens valg, tar over jobben som stabssjef. 

Søndag avviste Storbritannias utenriksminister Boris Johnson opplysninger i avisen Mail on Sunday om at han jobber for å ta over makten i partiet.

«Jeg støtter Theresa May. La oss fortsette med arbeidet», skriver han i en oppdatering på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: