Storbritannias sentralbank setter opp renten med 0,5 prosent, fra 1,25 til 1,75 prosent. Det er en dobbel renteheving, og dermed den største enkelthevingen på 27 år.

Både her hjemme, i USA og ellers i Europa er det blitt satt milepæler hva angår rentesetting de siste månedene.

I takt med stigende prisvekst, geopolitisk uro og et volatilt energimarked har sentralbanker satt opp styringsrenten slik det ikke er blitt sett på mange år.

Heller ikke øylandet er blitt skjermet av den høye prisveksten, som har vært en av årets store samtaleemner. I Storbritannia steg inflasjonen til 9,4 prosent i juni, altså godt over sentralbankens mål på to prosent. Prisveksten er den høyeste på 40 år, ifølge Bloomberg.

Storbritannia vil bli rammet av økonomisk nedgang mot slutten av året, tror den britiske sentralbanken. Samtidig vil inflasjonen være skyhøy.

Venter stagflasjon

Ifølge sentralbankens prognoser vil inflasjonen stige til over 13 prosent i årets siste kvartal.

I samme periode vil økonomien trolig begynne å krympe. Dette betyr starten på en resesjon, altså en økonomisk tilbakegang, som vil vare i over ett år, spår sentralbanken.

Kombinasjonen av høy inflasjon og fallende bruttonasjonalprodukt blir ofte omtalt som stagflasjon.

Slike situasjoner fører til et stort dilemma for sentralbanken. Økonomisk nedgang tilsier lavere renter. Men det vanligste våpenet mot høy inflasjon er høyere renter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.