Avstemningen fant sted på gruppas møte i Houston lørdag, rundt 45 mil unna Uvalde, der en 18 år gammel gjerningsmann tirsdag tok seg inn på en barneskole og drepte 19 elever og to lærere med en lovlig kjøpt AR-15-rifle.

LaPierre og andre ledere i den mektige lobbyen National Rifle Association anklages for å ha tatt mer enn 64 millioner dollar, mer enn 600 millioner kroner, av organisasjonens midler i egen lomme, skriver Reuters.

Pengene skal blant annet ha blitt brukt på familieferier til Bahamas, privatfly og dyre restauranter, i tillegg til å betale for at tidligere ansatte skulle forbli tause og lojale.

Av noen hundretalls medlemmer som møtte opp til avstemningen lørdag, var det kun en håndfull som stemte mot LaPierre.

Avstemningen fant sted før styret i NRA skal ha avstemning mandag for avgjøre om LaPierre skal forbli i posten.

Om han som ventet overlever også den avstemningen, kan han likevel bli fjernet av New Yorks justisminister Letitia James, som har reist sak mot NRA. Hun mener både at han må gå av, og at hele organisasjonen må oppløses på grunn av det hun mener er en ukultur med maktmisbruk og bedrageri.

NRA er registrert i New York. James reiste saken i 2020. Utgiftene som gikk til å betale for NRA-toppenes luksusliv førte til at organisasjonen gikk fra å ha et overskudd på 250 millioner kroner i 2015 til et underskudd på over 320 millioner kroner tre år senere, mener myndighetene i New York.

NRA sier at de har ryddet opp og endret kurs ved å styrke tilsynsarbeidet i organisasjonen, gjøre det enklere å varsle, og ved at LaPierre har tilbakebetalt penger til gruppa.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.