Strache kunngjorde sin avgang på en pressekonferanse i Wien lørdag etter at statsminister Sebastian Kurz utelukket videre samarbeid med ham som følge av skandalen.

Han sa at han hadde tilbudt seg å gå av for å hindre at koalisjonsregjeringen som består av Kurz' konservative parti ÖVP og Frihetspartiet (FPÖ), som ledes av Strache, bryter sammen.

Kurz innkalte Strache til møte klokken 11 etter at regjeringen i Wien fredag holdt krisemøte, og kort etter holdt Strache sin pressekonferanse.

Det var Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung som publiserte videoen der Strache angivelig tilbyr infrastruktur-kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være en rik mulig donor fra Russland, i bytte mot politisk støtte, ifølge DPA. Også en av Straches partifeller er på opptaket. Kvinnen utgir seg for å være niesen til en russisk oligark.

Møtet mellom Strache og kvinnen skjedde på den spanske øya Ibiza i juli 2017, tre måneder før valget i Østerrike som førte til at Straches parti kom til makten og han ble visestatsminister.

Det er uklart hvem som la den angivelige fellen, og hvem som laget videoopptaket fra det seks timer lange møtet, skriver Süddeutsche Zeitung.

På pressekonferansen insisterte Strache på at han ikke har gjort noe ulovlig, men han innrømmet at møtet var «et ekstremt forsmedelig fyllerør».

– Dette er stort. Dette må være slutten for Heinz-Christian Strache, sa den politiske analytikeren Thomas Hofer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.