– Jeg tror ikke på en opptrapping av konflikten. Ingen av partene har interesse av at situasjonen spinner ut av kontroll, sier Jacub M. Godzimirski, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Han begrunner dette blant annet med at både Russland og Ukraina har strukket en hånd ut til det internasjonale samfunnet og bedt om et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere krisen.

– Den asymmetriske militære situasjonen gjør at Ukraina vet at de ikke har noe å hente, sier Godzimirski.

Sammenstøt og arrest

Krisen oppsto da russiske og ukrainske marinefartøyer søndag støtte sammen i Kertsjstredet i Svartehavet, mellom Krimhalvøya og Russland. Varselskudd ble avfyrt og tre ukrainske skip ble tatt i arrest inn til den russiske havnebyen Kertsj.

Godzimirski mener sammenstøtet i stredet kan komme av misforståelser og mangel på samordning og koordinasjon lokalt, der det ene har tatt det andre. Men at det også kan dreie seg om en avledning, provokasjon eller maktmarkering iscenesatt fra Moskva, noe som kan ses i sammenheng med krigen i nærliggende Øst-Ukraina.

Jacub M. Godzimirski er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi)
Jacub M. Godzimirski er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) (Foto: Gunnar Blöndal)

– Mangelen på innsyn og åpenhet gjør at konspirasjonsteoriene alltid florerer når det gjelder russisk politikk, sier Godzimirski.

Russland-analytiker Chris Weafer i Macro-Advisory i Moskva har også vanskelig for å se noen fornuftig grunn til at Kreml nå skulle tilspisse konflikten med Ukraina. Han sier at tross de vestlige sanksjonene, på grunn av nettopp Krim og krigen i Øst-Ukraina, går russisk økonomi for tiden ganske bra og ingen har interesse av å rugge båten.

Det har også vært få krav om flere sanksjoner på grunn av valginnblanding etter mellomvalgene i USA i høst. Men dette kan raskt endre seg, spesielt med alle Russland-etterforskningene som pågår i Washington for tiden.

– Trusselnivået for mye mer skadelige sanksjoner er veldig høyt, og Kreml ønsker ikke å helle bensin på bålet, sier Weafer.

Unntakstilstand og fullmakter

Ukrainas president Petro Porosjenko henstilte mandag det ukrainske parlamentet om godkjennelse til å innføre 60 dagers unntakstilstand, og han ba om utvidede fullmakter for å kunne mobilisere de væpnede styrkene på 250.000 soldater.

Porosjenko snakket også mandag med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, som straks innkalte til et krisemøte mellom Nato og Ukraina, som aspirerer til medlemskap i forsvarsalliansen.

«Generalsekretæren uttrykte Natos fulle støtte til Ukrainas territorielle integritet og suverenitet, inkludert dets rett til å seile i sine territorialfarvann i henhold til internasjonal lov», heter det i en uttalelse fra Nato mandag.

EU var også raskt ute og uttrykte bekymring og støtte til Ukraina i konflikten.

Russland på sin side skylder på Ukraina, og utenriksminister Sergej Lavrov sier de ukrainske marinefartøyene utgjorde stor fare for skipstrafikken siden de kom uanmeldt, noe Ukraina blankt avviser.

Kreml-talsmann Dmitrij Pskov beskriver hendelsen som en «farlig provokasjon» fra Ukraina.

Langsiktig maktspill

Kertsj-krisen mellom Russland og Ukraina er del av et større og langvarig russisk maktspill i og rundt Svartehavet og Kaukasus.

Russland har helt siden Sovjetunionens oppløsning holdt seg med vasallstater og territorier som Moskva «de facto» kontrollerer, selv om det ikke er internasjonalt anerkjent.

Transnistria (Moldova), og Abkhasia og Sør-Ossetia (Georgia), er slike områder som både lystrer og er avhengig av Russland.

Den ukrainske Krimhalvøya og de såkalte folkerepublikkene Lugansk og Donetsk i Øst-Ukraina har kommet til de siste årene. Krim er formelt annektert av Russland, mens Lugansk og Donetsk er gjennom en lavintensiv russiskstøttet krig i praksis under russisk kontroll.

– Russiske storpolitiske og strategiske ambisjoner og interesser ligger bak, og i Kaukasus er bekjempelse av terror svært viktig for Russland, sier Godzimirski.

Han understreker at det for Russland aldri var aktuelt å akseptere frivillig at den viktige marinebasen i Sevastopol på Krimhalvøya skulle havne under Nato-kontroll. Noe Moskva fryktet siden Ukraina ønsket medlemskap i Nato. Russland leaset Sevastopol-marinebasen av Ukraina, frem til annekteringen i 2014.

«Rogue» allianse

Mye tyder nå på at Russland organiserer disse illegitime statene – «rogue states» – som tidligere har operert nærmest i vakuum helt uavhengig av hverandre.

Sør i fjellene i Kaukasus, i det som for det internasjonale samfunnet offisielt er en del av Georgia, ligger Sør-Ossetia. Russland er nå i gang med å etablere Sør-Ossetia som en slags «skatteparadis» for disse utbryterrepublikkene, og ikke minst for å omgå sanksjoner.

The Washington Post har dokumentert hvordan betalingene for eksport av drivstoff fra Russland til krigsområdene i Øst-Ukraina, gjennom et sinnrikt system går gjennom banker i Sør-Ossetia. Et system som også brukes i handel med land som Syria, som også er underlagt sanksjoner.

Opplysningene om dette bekreftes av de russiskstøttede lokale myndighetene i Sør-Ossetia.

– Sør-Ossetia brukes til transaksjoner. Slik utnyttes smutthull i systemet. Det kan på mange måter sammenlignes med hva man i Vesten har gjort i skatteparadiser i årtier, sier Godzimirski.

Han ser lite håp om noen snarlig avklaring for disse illegitime statene, og han er klar på at det ikke er overveldende stor sannsynlighet for at Russland noensinne gir opp Krim.

Når det gjelder Øst-Ukraina mener han Kreml feilberegnet de internasjonale reaksjonene og kostnadene noe.

– På sikt kan man kanskje se for seg et kompromiss der Vesten godkjenner Russlands krav på Krim, mot at Russland gir opp Øst-Ukraina. Men det er kanskje ikke sannsynlig så lenge Putin styrer, sier Godzimirski.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: Sorry to bother you
02:24
Publisert: