Ifølge offisielle tall fra myndighetene har mer enn 20.500 personer til nå testet positivt for koronaviruset og mer enn 666 har mistet livet i Sveits, som også er hjemlandet til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hver 540. er smittet

Daglig gjennomfører sveitsiske myndigheter 6000 tester. Sveits er i likhet med Norge blant de landene som tester flest i verden per capita. I midten av mars innførte myndighetene unntakstilstand, stengte kafeer og restauranter og avlyste alle offentlige arrangementer.

Koronatiltakene i Sveits er strengere enn i Norge: Kun virksomheter som tilbyr befolkningen helt nødvendige varer og tjenester som matbutikker, bakerier, apoteker og banker kan holde åpent. Skoler er stengt frem til 19. april og hæren har inntatt en aktiv rolle under krisen.

Hemmelig tjeneste slår alarm: Koronakonkurser kan true Norges sikkerhet dnPlus

Men på tross av alle tiltakene og de mange likhetspunktene med Norge, sliter Sveits kraftig med antallet smittede: Tar man utgangspunkt i befolkningstallet, ligger Spania på topp i Europa med ett tilfelle for hver 529. innbygger.

Lille, velorganiserte Sveits med sine 8,5 millioner innbyggere ligger nå på en annenplass i Europa – med ett tilfelle for hver 540. innbygger. Det er høyere enn i Italia, hvor hver 589. innbygger er smittet, ifølge avisen Corriere della Sera.

Nær halv milliard i nødlån

Lørdag vedtok sveitsiske myndigheter å doble mengden med nødlån som skal gis til selskaper som sliter, fra 20 til 40 milliarder sveitsiske franc – tilsvarende 440 milliarder norske kroner- fordi lånene som hittil er innvilget allerede er i ferd med å brukes opp «i løpet av de neste dagene».

Nødhjelp, gaver, ny teknologi og diplomati – slik posisjonerer Kina seg under koronakrisen dnPlus

Myndighetene har til nå gitt kriselån til mer enn 76000 selskaper, for å hjelpe små og mellomstore bedrifter ut av krisen med nærmere 14,3 milliarder sveitsiske franc slik at de kan betale regningene sine, ifølge myndighetenes nyhetstjeneste Swissinfo.

Myndighetene tilbyr nå lån på opptil en halv million sveitsiske franc rentefritt og en lånerente på 0,5 prosent for alle lån over 20 millioner sveitsiske franc. Lånene er begrenset til ti prosent av selskapenes omsetning og må betales tilbake innen fem år.

Videosamtalene på hjemmekontoret lekker mer enn du er klar over dnPlus

Blant de største norske selskapene som opererer i Sveits er både Hydro i Lausanne, Elopak som holder til i Zürich og Yara i Genève, som skal ha innført en rekke tiltak og forholdsregler, i tillegg til hjemmekontor.

Bare hage til hage-kontakt

– Det er nesten bare kontakt fra hage til hage, balkong til balkong, telefon og virtuelt. Men det er ikke slik at vi er veldig redde. Kapasiteten i helsevesenet er fortsatt god, bortsett fra i Ticino, hvor det er veldig kritisk, sier norske Kjell Kolden.

Han har i en årrekke jobbet som seniorrådgiver i det sveitsiske samferdselsdepartementet, helt siden han flyttet til alpelandet på midten av 90-tallet. I dag leder han avdelingen for kollektivtransport i kantonen Solothurn.

– Sveits er et transittland, mange reiser hit og mange reiser herfra til nabolandene, sier han.

– Det begynte å spre seg i den sørlige delen av Sveits som grenset mot Italia, den delen hvor det var mest smitte, sier han.

Peker på grenseovergangene

Ingen vet helt hvorfor Sveits har havnet i denne situasjonen, men mange peker på de daglige grensepasseringene som landet er helt avhengig av for å kunne fungere. Nærmere 330.000 mennesker krysser grensen daglig for å jobbe i Sveits. Mange kommer fra Frankrike, Tyskland, Østerrike eller Italia, ifølge tall fra det føderale statistikkbyrået.

Blant de hardest rammede kantonene er både Genève, Zürich og Ticino, steder som sammenfaller med de daglige grensepasseringene. Sveits tar også imot mange tilreisende arbeidere fra nabolandene og har valgt å holde grensen til Italia åpen selv etter at Italia i en periode var verdens episenter for koronaviruset. Mandag var kantonen Vaud hardest rammet, ifølge offisielle tall.

– Hver dag passerer 50.000 italienere som jobber i Sveits den grensen. Mange bor tett, det har også litt å si. Men jeg kjenner ikke en eneste i min nærmeste omgangskrets som har testet positivt. Men talenes tale er klar og det virker som at vi må leve med dette en god stund, sier Kolden. Han ramser opp skole hjemme, hjemmekontor, restriksjoner på butikkbesøk og på sosial kontakt.

Ingen ekstra smitteverntiltak da passasjerfly fra Italia landet mandag dnPlus

Karantene i luksus

– Spesielt i påsken er det vanlig å dra til Ticino på påskeferie. Det er stor frykt for at folk skal dra dit. Man er sterkt frarådet fra å gjøre det, sier Kjell Kolden.

Turismeindustrien i Sveits er også blitt hardt rammet, i likhet med andre land. Nå tilbyr enkelte hoteller koronakarantene i luksusklasse, ifølge avisen Tribune de Genève. En privat valet-tjeneste, egen lege, sykepleierbesøk to ganger om dagen og kontinuerlig testing er blant tilbudene til leilighetshotell-kjeden Le Bijou for nærmere 9000 kroner natten. Er man villig til å bla opp 52.000 kroner ekstra per natt, får man i tillegg døgnkontinuerlig medisinsk overvåkning.

De strenge restriksjonene skal i første omgang vare til 19. april.

– Regjeringen vil ikke sende ut et signal om at man kan slappe av. Men nå har sveitsiske politikere begynt å komme på banen mot restriksjonene, etter at det først var veldig stor enighet om tiltakene. De har begynt å fremme næringslivets kortsiktige interesser og sier at alle butikker og bedrifter må få lov til å åpne igjen så fort som mulig, sier Kolden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.