Demonstrasjonene begynte alt før daggry med bilkortesjer, opptog, fellesfrokoster, skramling med kokekar og BH-bål.

Mange av demonstrantene var iført lilla klær, og flere av de kvinnelige representantene i landets nasjonalforsamling tok en 15 minutter lang pause i møtevirksomheten for å slutte seg til protestene, en av dem iført boksehansker.

Sveits' forsvarsminister Viola Amherd var også å se blant demonstrantene utenfor bygningen i Bern.

– Det er fantastisk. Vi er her for å lage bråk. Dersom vi ikke blir sett, eksisterer vi heller ikke, sa Ada Marrra, som representerer sosialistene i nasjonalforsamlingen.

Tjener mindre

Sveitsiske kvinner tjener i gjennomsnitt 6.491 sveitsiske franc i måneden, rundt 56.600 kroner, viser den ferskeste statistikken fra myndighetene. Det er drøyt 18 prosent mindre enn gjennomsnittslønna til sveitsiske menn.

Sveits er ifølge FN også et av de industriland som fører en minst familievennlig politikk, og sveitsiske kvinner har for eksempel bare rett til åtte ukers betalt fødselspermisjon.

Sveitsiske bondekvinner krever bedre pensjonsrettigheter, og en rekke andre krav ble også fremmet fredag – blant dem lavere moms på tamponger.

Lilla fasade

I Lausanne kimet klokkene fredag i katedralen, som for anledningen var lyst opp med lilla lys, og i Zürich ble en gigantisk rosa klitoris-skulptur trukket gjennom gatene på en vogn.

I Basel preget feminist-symbolet med en knyttet neve fasaden på en av byens skyskrapere, og i Genève klistret kvinnelige demonstranter opp nye navn på noen av de 548 gatene som er oppkalt etter menn.

Fredagens protester kom på dagen 28 år etter den første og største kvinnemarkeringen i Sveits, der rundt 500.000 kvinner la ned arbeidet og demonstrerte med krav om samme lønn og rettigheter som menn.

Ifølge organisatorene bak fredagens aksjon har det kun vært få og små forbedringer siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.