Fly, helikoptre og hundrevis av brannmenn. Hele Europa har bidratt i slukningsarbeidet av de over 60 brannene som har herjet i Sverige de siste ukene.

EU har mobilisert hjelp fra flere medlemsland. Nå er antallet branner i Sverige nede i 22, men situasjonen er likevel svært alvorlig for de største brannene, ifølge Expressen.

Samtidig rammet et voldsomt branninferno Hellas mandag kveld. Minst 60 mennesker er drept, ifølge Reuters som siterer en lokal ordfører. Skog, hus, og biler er totalødelagt.

Den greske regjeringen er tydelig på at de ikke klarer å stoppe brannene alene. De har bedt om hjelp fra EU for å stoppe flammene. Flere europeiske land har sendt både fly, helikoptre og brann- og redningsmannskap.

– Vi gjør alt som er menneskelig mulig for å kontrollere brannen, uttalte statsminister Alexis Tsipras, ifølge BBC.

Ofrene klemte hverandre

Brannen i Hellas omtales som den dødeligste i landet siden 2007. Den startet i landsbyen Mati, som ligger i et populært turistområde utenfor Aten.

Gresk Røde Kors forteller om grufulle scener i landsbyen på lokal tv. På toppen av en klippe ble 26 mennesker funnet døde. De skal ha ligget tett sammen, klemt hverandre, og var trolig i familie. Flere av dem var små barn.

En fortvilt kvinne står mellom utbrente biler i landsbyen Mati. Landsbyen som ligger i et populært turistområde er blitt hardt rammet av brannkatastrofen.
En fortvilt kvinne står mellom utbrente biler i landsbyen Mati. Landsbyen som ligger i et populært turistområde er blitt hardt rammet av brannkatastrofen. (Foto: Thanassis Stavrakis AP Photo / NTB Scanpix)

Mer enn 300 brannmen, fem fly og to helikoptre er satt inn for å bekjempe brannene i Kineta, vest for Aten. Arbeidet har vært vanskelig på grunn av sterk vind.
Mer enn 300 brannmen, fem fly og to helikoptre er satt inn for å bekjempe brannene i Kineta, vest for Aten. Arbeidet har vært vanskelig på grunn av sterk vind. (Foto: Valerie Gache/AFP/NTB Scanpix)

De fleste av ofrene for brannen ble fanget inni landsbyen. Minst 156 mennesker er skadet, ifølge Reuters. Over 600 mennesker ble reddet ut av landsbyen i båter.

– Det er det mest sjokkerende jeg noen gang har sett, sa en lokal journalist til TV-kanalen.

Flere nyhetsbyråer har snakket med talspersoner som mistenker at brannene kan være påsatt.

Må være solidariske

Det er EU Civil Protection Mechanism som koordinerer EUs støtte til brannene i Europa. Tirsdag formiddag uttalte den svenske innenriksministeren Morgan Johansson at brannene i Hellas kom til å påvirke EUs bistand til Sverige.

Gunilla Östman, talsperson i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, sier til DN at de har tett kontakt med EU om hvordan brannene skal håndteres.

– Vi har løpende kontakt med EU om behovet for ressurser og hvor ressursene på EU-nivå gjør størst nytte. Med tanke på at vi akkurat nå har en stabil situasjon må vi være solidariske hvis de internasjonale ressursene behøves i et annet land.

Hun forteller at ingen av europeiske flyene eller helikoptrene er flyttet ennå. EU har bidratt med to italienske og to franske fly.

– De italienske flyene er tilgjengelige frem til fredag 27. juli, sier hun.

Klarer ikke ta imot støtte

Tirsdag sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ut en pressemelding om at svenske myndigheter ikke klarer å koordinere ytterligere støtte.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som koordinerer all hjelp inn til Sverige nå, opplyser at det for øyeblikket er vanskelig for Sverige å ta imot flere ressurser enn det de har mottatt så langt, skriver direktoratet i en pressemelding.

Norge har sendt syv brannhelikoptre og en skogbrannmodul fra brann- og redningsvesenet i Trøndelag for å hjelpe til i de svenske skogbrannene. Ytterligere tre moduler står til beredskap klare til innsats, ifølge direktoratet.(Vilkår)

Et helikopter prøver å begrense skogbrannen utenfor Ljusdal i Midt-Sverige. Brannen som dekker et område tilsvarende 135.000 mål, er den største i Sverige i moderne tid.
Et helikopter prøver å begrense skogbrannen utenfor Ljusdal i Midt-Sverige. Brannen som dekker et område tilsvarende 135.000 mål, er den største i Sverige i moderne tid. (Foto: Maja Suslin/TT/NTB Scanpix)
På Kjøkkenbenken: Hackit
Mathia Steinbru viser hvordan man bruker en Hackit.
00:55
Publisert: