I slutten av september ble det oppdaget tre lekkasjer på de viktige Nord Stream-rørledningene som frakter gass til Europa, og det ble raskt slått fast at det dreier seg om det statsledere har beskrevet som en «villet handling».

Nå har svensk påtalemyndighet konkludert med at det er snakk om sabotasje.

Aktor Mats Ljungqvist, som leder den pågående undersøkelsen av detonasjonene ved gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, opplyser at hendelsen er grov sabotasje.

– Under åstedsundersøkelsene som ble utført på stedet i Østersjøen, ble det gjort omfattende beslag og området er nøye dokumentert. Analyser som nå er utført viser spor etter eksplosiver på flere av fremmedobjektene som ble funnet. Det avanserte analysearbeidet fortsetter for å kunne trekke sikrere konklusjoner rundt hendelsen, sier Mats Ljungqvist.

Den foreløpige etterforskningen er svært kompleks og omfattende, opplyses det i pressemeldingen fra den svenske påtalemyndighetene.

– Samarbeidet med myndigheter i Sverige og i andre land fungerer utmerket. For det videre arbeidet med undersøkelsen og for de ulike pågående samarbeidene er det viktig at vi kan jobbe i fred og ro, sier kammeradvokat Mats Ljungqvist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.