Ryktet til verdens største selskaper har ikke falt mer siden slutten av den store depresjonen på 30-tallet, ifølge Forbes.

Men det er ikke bare selskaper og bedriftsledere som har en jobb å gjøre med å forbedre sitt rykte. Også hele land sliter med ryktet sitt. For nå foreligger Reputation Institutes 2018-utgave av undersøkelsen Country Reptrak, som rangerer land etter renommé. I gjennomsnitt må landene konstatere at deres rykte falt med rundt én prosent fra året før.

Dårligst utvikling har Canada som raser fra førsteplass til syvende plass over landene i verden med best rykte. På topp i år havner Sverige som klatrer to plasser fra i fjor. Forbes trekker blant annet frem at Sverige er blitt synonymt med åpenhet og gjestfrihet. Finland og Norge rangeres imidlertid bare noen tideler bak Sverige.

– En ny og betydelig utvikling som viser seg er altruistisk lykke. Landene som nærmer seg toppen i rangeringen er de som tillater innbyggerne å jakte etter lykke, sier Reputation Institutes toppsjef Stephen Hahn-Griffiths til Forbes.

– Folk blir skuffet

Finansiell stabilitet er en faktor som alltid har påvirket landenes rykte.

– Folk forventer mer og mer fra bedrifter og land når det gjelder å løse de utfordringene vi ser verden rundt, og de blir skuffet, sier partner Nicolas Georges Trad hos Reputation Institutes (RI) til Forbes.

Undersøkelsen er gjennomført hvert år siden 2008, og årets er basert på intervjuer med 58 000 personer i Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Russland, Storbritannia og USA i perioden mars-april 2018.

– Det har vært mange uromomenter i verden de siste 18 til 24 månedene. Det fører virkelig til en langvarig følelse av usikkerhet i verden når geopolitiske spenninger, nasjonalisme og underliggende sosial uro blandes sammen, sier Hahn-Griffiths til Forbes.

Landene med best rykte (Kilde: (Vilkår)

- Det er ikke en handelskrig ennå, men det kan nok være forberedelser for en, sier Robert Halver i Baader Bank og tror vi kan få det mye gøy fremover.
01:03
Publisert: