Riksdagsvalget i Sverige ser ut til å bli et riktig thrillervalg, med få mandater som splitter blokkene. Avstanden mellom blokkene minker etter hvert som flere stemmer telles opp.

Foreløpig viser opptellingen at Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna har 49,7 prosent av stemmene, mot 48,8 for de fire rødgrønne partiene,

Det gir en foreløpig mandatfordeling på 176 for de borgerlige og 173 for de fire rødgrønne partiene, ifølge SVT.

Den svenske Valmyndigheten understreker at et preliminært valgresultat først kommer på onsdag, når blant annet brevstemmer telles opp. Det dreier seg om utenlandsstemmer, brevstemmer og sent innkomne forhåndsstemmer, som først telles onsdag.

Flere partiledere har søndag kveld vist til det samme.

Begge valgdagsmålingene har vist et knapt flertall til rødgrønn side.

Brakvalg

Sverigedemokraterna leverer det beste resultatet i partiets historie, og blir dermed det største partiet på høyresiden.

– Valgresultatet blir ikke klart i natt, men til neste uke. Men én ting er klart og det er at vi er Sveriges nest største parti, sa Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson fra talerstolen under partiets valgvake rett over midnatt.

Han gjorde det klart at partiets ambisjon er å sitte i regjering dersom høyresiden vinner valget. Partiet får anslagsvis 20,7 prosent av stemmene.

– Om det blir maktskifte, vil vi ha en sentral posisjon i det nye styret, sier Åkesson.

Kristdemokraternas partileder Ebba Busch forteller under sin tale at hun svært fornøyd med at det er flertall for borgerlig side.

– Akkurat nå går Sverige mot et maktskifte, innledet halvt norske Ebba Busch sin tale i natt med.
– Akkurat nå går Sverige mot et maktskifte, innledet halvt norske Ebba Busch sin tale i natt med. (Foto: Pontus Lundahl/TT/NTB)

– Akkurat nå går Sverige mot et maktskifte, innledet halvt norske Busch sin tale med.

Hun roste videre partiets innsats for å fremme distrikts- og omsorgspolitiske saker.

– Vi har ikke noe klart valgresultat før onsdag, minnet hun om.

Rødgrønne valgdagsmålinger

Dersom tallene fra TV4-målingen stemmer med resultatene fra valget, blir Magdalena Andersson sittende som statsminister. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet og Miljöpartiet får til sammen 50,6 prosent av stemmene ifølge den svenske tv-kanalen og kan dermed få regjeringsmakten.

Dersom tallene fra TV4-målingen stemmer med resultatene fra valget, blir Magdalena Andersson sittende som statsminister. Her holder hun tale til partiets valgvake i natt.
Dersom tallene fra TV4-målingen stemmer med resultatene fra valget, blir Magdalena Andersson sittende som statsminister. Her holder hun tale til partiets valgvake i natt. (Foto: Jonas Ekströmer/TT/NTB)

Sverigedemokraterna er ifølge samme måling landets nest største parti, som får 21,3 prosent av stemmene. Moderaterna får 16 prosent av stemmene, og faller dermed 3,8 prosent fra sist valg.

TV4s måling:

 • Vänsterpartiet 7,5 prosent
 • Socialdemokraterna 29,7 prosent
 • Miljöpartiet 6,0 prosent
 • Centerpartiet 7,4 prosent
 • Liberalerna 4,9 prosent
 • Kristdemokraterna 5,8 prosent
 • Moderaterna 16,0 prosent
 • Sverigedemokraterna 21,3 prosent
Moderaternas leder Ulf Kristersson talte til partiets valgvake i Stockholm i natt.
Moderaternas leder Ulf Kristersson talte til partiets valgvake i Stockholm i natt. (Foto: Fredrik Sandberg/AP/NTB)

Det har vært lange køer til de svenske valglokalene, som kan føre til forsinkelser for de endelige resultatene.

Ifølge SVTs valgdagsmåling får også rødgrønn side flertallet, med 49,8 prosent av stemmene. Socialdemokraterna får 29,3 prosent av stemmene og forblir største parti. Høyresiden får 49,2 prosent av stemmene, med Sverigedemokraterna som får 20,5 prosent av stemmene og er derfor større enn Moderaterna som får 18,8 prosent av stemmene.

SVTs måling:

 • Socialdemokraterna 29,3 prosent
 • Sverigedemokraterna 20,5 prosent
 • Moderaterna 18,8 prosent
 • Centerpartiet 7,7 prosent
 • Vänsterpartiet 7,0 prosent
 • Miljöpartiet 5,8 prosent
 • Kristdemokraterna 5,2 prosent
 • Liberalerna 4,7 prosent

Hadde valgdagsmålingen vært de faktiske valgresultatene, hadde Sverigedemokraterna fått seks flere mandater i Riksdagen enn Moderaterna.

Statsviter Henrik Ekengren Oscarsson sier til SVT at det ikke er snakk om valgresultatene på noen som helst måte er avgjort. Ifølge kanalen er det snakk om 40.000 stemmer som skiller mellom de to blokkene.

– Fremfor alt har vi ikke noe resultat på hvilket regjeringsgrunnlag som er størst, her må vi vente på at stemmene skal telles, sier han.

Få stemmer kan avgjøre

Uansett om det er Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson som til slutt får forsøke å danne regjering, ligger det an til tøffe dragkamper. I begge blokker er det tilsynelatende uforenlige skillelinjer. På høyresiden handler det i stor grad om hvem som er villige til å samarbeide med valgets vinner Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna. Så sent som ved forrige valg var de frosset ut av de andre partiene.

På høyresiden handler det i stor grad om hvem som er villige til å samarbeide med valgets vinner Jimmie Åkesson (bildet).
På høyresiden handler det i stor grad om hvem som er villige til å samarbeide med valgets vinner Jimmie Åkesson (bildet). (Foto: TT/NTB)

Årsaken til at partiet er så omstridt er den harde tonen de har hatt i innvandringsdebatten og også partiets røtter i høyreekstreme rekker. Men Åkesson har gjort det klart at nazister ikke har noen plass i partiet.

For selv om mange sverigedemokrater ser det som en seier i seg selv å slå Moderaterna, så vil et dårlig resultat for hele den blå blokken bety at partiet er like langt unna makt og innflytelse som nå.

Riksdagsmedlem Tobias Andersson var allerede i festmodus tidlig på valgkvelden og koste seg med bobler i en yacht utenfor Sverigedemokraternas valgvake i Nacka i Stockholm.

– Får vi 20 prosent er jeg kjempefornøyd. Men det viktigste er at vi blir større enn Moderaterna. Blir vi større enn dem feirer vi uansett hvordan alt annet blir, sier han til nyhetsbyrået TT.

Ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna har vært frosset ut av svensk politikk, men er blitt tatt inn i varmen av Moderaterna. Men spørsmålet om samarbeid med det omstridte partiet splitter den borgerlige leiren.

Stjeler Moderaterna-velgere

Mange velgere i søndagens svenske riksdagsvalg har byttet parti fra tidligere valg. Blant annet har Moderaterna mistet mange velgere til Sverigedemokraterna.

Det er SVTs målinger av velgere på vandring som viser at hele 38 prosent av velgerne har byttet parti i årets riksdagsvalg, sammenlignet med forrige valg i 2018.

– Tidligere når vi begynte med disse målingene, var det bare 10–12 prosent som byttet parti. Vi er blitt stadig mindre trofaste mot våre partier, sier statsviter og professor emeritus ved Göteborgs universitet, Søren Holmberg, til SVT.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.