Nøytralitetslinjen i Sverige og Finland er på kraftig retur. Meningsmålinger i begge landene viser nå etter Russlands angrep på Ukraina et solid flertall for Nato-medlemskap.

Finlands president Sauli Niinistö besøkte fredag Washington og hadde møter med USAs president Joe Biden. Sveriges statsminister Magdalena Andersson deltok på møtet i Det hvite hus på link.

USAs president Joe Biden og hans finske kollega Sauli Niinistö i Det hvite hus fredag.
USAs president Joe Biden og hans finske kollega Sauli Niinistö i Det hvite hus fredag. (Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/NTB)

Lørdag er statsminister Andersson og forsvarsminister Peter Hultqvist i Helsingfors for ytterligere møter med statsminister Sanna Marin og den finske regjeringen.

– Finland og Sverige har nylig besluttet å styrke samarbeidet med Nato. Det vil si at vi får bedre tilgang til informasjon under den nåværende sikkerhetssituasjonen, sa Finlands statsminister Sanna Marin på en pressekonferanse sammen med Sveriges statsminister Magdalena Andersson i Helsingfors lørdag, ifølge NTB.

Den finske avisen Italehti skriver at Finland og Sverige nå nærmer seg status som «viktig alliert utenfor Nato». I praksis betyr dette tettere samarbeid med Nato, uten at det foreløpig vites konkret hva dette innebærer.

I praksis skal dette bety at svenskene og finnene får mulighet til å kjøpe toppmoderne teknologi, våpen og våpensystemer fra USA. Nettopp slike våpenkjøp skal ha blitt diskutert på fredagens møte med USA og Biden. Det gjelder også tettere etterretningssamarbeid.

Den nye statusen vil også gi de to landene muligheten til å forberede fullt Nato-medlemskap i fremtiden.

Land som Israel, Japan, Sør-Korea og Australia har alt status som viktig alliert utenfor Nato. Dette betyr en viss sikkerhetsgaranti, uten at man har beskyttelsen knesatt i Natos artikkel fem. Artikkel fem innebærer at angrep på ett Nato-land betyr et angrep på alle Nato-landene.

Målet er at dette tettere samarbeidet med Nato skal sende et sterkt signal til Moskva om at Vesten ikke tillater trusler mot Sverige og Finland.

– Ett tett samarbeid mellom Sverige og Finland gjør oss sterkere i denne spesielle situasjonen, sa Andersson etter møtet med Marin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.