Andres Borg (49) var det nærmeste man kunne komme en finansminister med rockestjernestatus. Han styrte de svenske statsfinansene i åtte år, fra 2006 til 2014, gjennom finanskrise og den kanskje verste økonomiske krisen i Sverige i etterkrigstiden.

Med sin karakteristiske hestehale skilte han seg ut, og selv om han representerte de konservative Moderaterna, var han kjent for å være meget pragmatisk. Han er en ihuga liberaler som tok til orde for blant annet legalisering av narkotika, og han innrømmet å ha røkt cannabis som ung.

I 2011 ble Borg kåret til EUs beste finansminister av avisen Financial Times.

Business og jakt

Borg er i dag nestsjef i det svenske investeringsselskapet Kinnevik. Men det er som finansminister han nå er under mistanke for korrupsjon og for å ha tatt imot bestikkelser.

Bestikkelsene skal ha skjedd i form av gratis deltakelse på eksklusive jaktturer. Via sin advokat Hans Strandberg avviser Borg all skyld, men bekrefter at han har vært inne til avhør.

– Anders Borg er blitt forhørt og kunngjort at han er under mistanke. Han forklarte hva som har skjedd, og da kom det frem at han har fulgt alle regler, sier Strandberg til avisen Dagens Industri (DI), som var først ute med nyheten.

Borg har deltatt på jaktturer arrangert av den svenske finansmannen Fredrik Lundberg (65). Han er blant de mest kjente og velstående i Sverige, med interesser blant annet i skogselskapet Holmen og investeringsselskapet Industrivärden.

– Gode venner

Riksenheten mot korruption etterforsker nå om beslutninger Borg tok som finansminister om skogsindustrien, der Lundberg har store økonomiske interesser, var brudd på korrupsjonslovgivningen.

Den svenske forretningsmannen Fredrik Lundberg (bildet) tok blant annet med seg Sveriges finansminister på tur.
Den svenske forretningsmannen Fredrik Lundberg (bildet) tok blant annet med seg Sveriges finansminister på tur. (Foto: TT News Agency / NTB Scanpix)

Holmen, der Lundberg er hovedeier og toppsjef, bekrefter til DI at Lundberg også har vært inne til avhør i saken.

Advokat Strandberg bekrefter at Borg flere ganger har deltatt på Lundbergs jaktturer, også mens han var finansminister. Svenske medier har tidligere opplyst at Borg da betalte rundt 2500 svenske kroner av egen lomme, per jakttur.

Strandberg sier Borg og Lundberg er gode venner, som begge er jaktinteresserte.

Borg selv er tilbakeholden med kommentarer.

«I min tid i regjeringen fulgte jeg en strikt linje og betalte selv for arrangementer. Etterforskningen gjelder en hendelse etter valget i 2014 da jeg gikk ut av regjeringen. Jeg er overbevist om at jeg har håndtert dette korrekt. Ellers viser jeg til min advokat», skriver Borg i en sms til DI.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fredrik (7) trener 12 ganger i uken: Spesialiseringen starter tidligere og tidligere i barneidretten
– På mandager og onsdager trener jeg tre ganger om dagen, forteller Fredrik Engh (7). – Og om natten? Da drømmer jeg om hockey og fotball.
03:40
Publisert: