– I 50 år har vi hatt et stabilt politisk klima. Nå er det totalt sønderskutt, sier administrerende direktør Karin Svanborg-Sjövall i den markedsøkonomiske tenketanken Timbro.
Helt siden 70-tallet har Sveriges svar på norske Civita kjempet for bedriftene, frihandel og individuell frihet. De står godt plantet på høyresiden av svensk politikk, og håper at Moderaternas partileder Ulf Kristersson blir Sveriges neste statsminister.
Akkurat nå er det gode muligheter for det. Sverigedemokraterna vil stemme ned de rødgrønne, det samme vil den borgerlige alliansen.
Likevel er Svanborg-Sjövall dypt bekymret før riksdagsvalget 9. september.
Hverken de rødgrønne (Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet som støtteparti) eller den borgerlige alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna) vil samarbeide med Sverigedemokraterna. Det kan føre til en svært komplisert parlamentarisk situasjon etter valget der ingen har flertall.
– I denne håpløse situasjonen vi er i nå er alle alternativer dårlige. Om Kristersson klarer å stable sammen en regjering og vedta et budsjett, tror jeg likevel ikke den vil overleve en hel periode. Den vil være enormt svak, og risikoen er stor for at den vil falle når Sverigedemokraterna bestemmer seg for å «flekse» muskler, sier hun.
«Frie fantasier»
Karin Svanborg-Sjövall har kontor i Kungsgatan midt i Stockholm sentrum. Da hun ble leder av Timbro for fire år siden, hadde Sverigedemokraterna nettopp gjort et brakvalg med nesten 13 prosent av stemmene.
Samtidig som Svanborg-Sjövall har markert seg i den offentlige debatten med sine liberale standpunkt, har det høyrepopulistiske partiets popularitet skutt i været. På flere meningsmålinger har partiet ledet av Jimmie Åkesson fått en oppslutning på opp mot 20 prosent.
– Om noen hadde sagt at Åkesson skulle være den sterke parten i forhandlinger med Löfven og Kristersson for fire år siden, hadde ingen trodd på dem. Det er ingen av blokkene som vil samarbeide med dem, men etter valget vil det komme en erkjennelse om at det ikke går å holde dem utenfor.
– Kunne samarbeid på tvers av blokkgrensene vært en løsning?
Svanborg-Sjövall rister på hodet og ler oppgitt.
– Det er frie fantasier. Socialdemokraterna og Moderaterna har bygget hele sin identitet på å hate hverandre. De er erkefiender. Bare det å komme overens om statsministerposten, svarer hun og sukker.
Troen på Kristersson
Svensk økonomi er inne i en høykonjunktur. Den økonomiske aktiviteten er høy og arbeidsløsheten lav. Flere økonomer er likevel bekymret for fremtiden, og Svanborg-Sjövall er ikke noe unntak.
– Sverige kommer til å endres etter valget, men det er ikke på grunn av politikken, men på grunn av virkeligheten. Alle vet at det kommer en lavkonjunktur. Jeg frykter det vil bli svært stygt. Med den politiske situasjonen vi har nå er spørsmålet om politikerne kan agere, sier Timbro-sjefen.
Hun tror Ulf Kristersson vil få en svært tøff oppgave hvis han blir statsminister, men at han kan være riktig mann for jobben.
– Makten kommer til å ligge hos Riksdagen og alt som skal bli gjort må vedtas gjennom blokkoverskridende avtaler. Kristersson kommer overens med mennesker. Det vil være en fordel, sier Svanborg-Sjövall.
«SD har ingen integrasjonspolitikk»
Onsdag la Sverigdemokraterna frem sitt valgmanifest der de beskrev deres økonomiske politikk. Partiet lover kutt i skatten til pensjonistene, lavere bensinpriser, samtidig som de skal spare penger ved å stramme inn på innvandringen.
Timbro-sjefen er ikke imponert.
– Det eneste de vet er at de ikke vil ha innvandrere. De vil bare ha mer Astrid Lindgren i skolene og dyrke den svenske kulturen. Vi har null nytte av det når krisen kommer, svarer Svanborg-Sjövall.
De siste årene har populistiske vinder truffet USA og Europa. Svanborg-Sjövall mener det er de samme tendensene man ser i Sverige.
– Det har gått dårlig for sosialdemokratiene over hele Europa. Nå har det definitivt truffet Sverige. Jeg tror at dette er Socialdemokraternas siste valg som et stort parti.
«Polariseringen vil øke»
Den offentlige debatten er blitt veldig polarisert siden Fredrik Reinfeldt gikk av som statsminister for fire år siden, påpeker Timbro-sjefen.
Hun frykter det bare vil bli verre etter valget.
– Polariseringen vil fortsette å øke. Moderaterna vil føle seg tvunget til å gå til høyre. Vänsterpartiet vil gå enda lenger til venstre. Skillelinjene vil bli større, og det vil bli vanskelig å få gjennomført strukturreformene som mange økonomer mener landet trenger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.