– Det ville ikke forundre meg om et par statsråder går i løpet av uken, først og fremst infrastrukturministeren, sier Torbjörn Larsson, professor i statsvitenskap ved Stockholms universitet, til DN.

Dagen etter at statsminister Stefan Löfven holdt pressekonferanse for å klargjøre saksgangen i it-skandalen som nylig har rullet opp i Sverige, inviterte han samtlige partiledere til møte om saken.

Samtidig måtte to av hans statsråder forklare seg til riksdagen om saken som kan ha ført til at sensitivt materiale om personer med hemmelig identitet kan ha kommet på avveier

Kan bli valgmat

Löfvens utvalgte er en mindretallsregjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet. 

Larsson mener regjeringens svake styringsgrunnlag gjør dem utsatt, men at opposisjonen likevel kan få en vanskelig oppgave med å komme til enighet om veien videre.

– Sverigedemokraterne har nok vært hardest i retorikken, Vänsterpartiet mer forsiktige og Moderaterna har lagt seg mellom dem i ordbruken. Opposisjonen har mye makt, men ikke alle er enige om hvilke grep som må gjøres eller når det skal skje. Det er et år igjen til valget i Sverige. Denne saken kan bli verdifull for dem i valgkampen, gitt at de holder liv i den, sier Larsson.

Professoren tror avskjedigelse av enkelte statsråder er en mer sannsynlig løsning enn at Löfven må gå. 

Statsministerens støtte har likevel vært et tema helt siden starten av perioden i 2014. Da stemte 203 av Riksdagens 349 representanter enten nei eller blankt i spørsmålet å innsette ham som regjeringssjef.

Det var tidenes svakeste oppslutning for en statsministerkandidat, ifølge Dagens Nyheter.

Krass kritikk på lederplass

Samme avis er blant dem som har gitt Löfven det glatte lag for håndteringen av it-skandalen.

På lederplass tirsdag mener den det er statsministeren, som ikke fikk informasjon om saken før i januar, som har strukket outsourcing av arbeidsoppgaver altfor langt blant sine statsråder. 

Under pressekonferansen slo Löfven fast at regjeringen samarbeider godt, men medga at han gjerne skulle hatt informasjonen om sikkerhetsbruddet tidligere. 

Innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist skal begge ha fått vite om saken i januar 2016, altså ett år før Löfven selv ble gjort oppmerksom på den. 

Valgforsker Anders Sannerstedt ved Lunds universitet sa til DN mandag at det svenske folk ville bli mer oppmerksom på saken om nettopp Hultquist og Ygeman ble dratt inn i skandalen, ettersom disse var blant de mest populære ministrene. 

I tirsdagens høring sa Hultquist at han ville forsikre seg om at «nødvendige tiltak ble iverksatt» før han informerte Löfven.

Etterlyser cyber-koordinator

Opposisjonen har hittil stilt seg skeptisk til Löfvens fremstilling.

– Forklaringen holder ikke. En regjering må utøve et kollektivt lederskap. Jeg satt i regjeringen i åtte år og da snakket vi stadig vekk sammen om viktige spørsmål, sier Jan Björklund, leder for Liberalerna, til avisen. 

Lars Nicander, direktør for Institusjon for sikkerhet, strategi og lederskap ved den svenske Forsvarshögskolan, mener situasjonen viser at Sverige har et akutt behov for en såkalt cyber-koordinator.

– Jeg tror aldri dette ville skjedd for 25 år siden, da det ikke rådet en tankegang om at alt skulle gjøres så billig som mulig. Nå trenger vi et organ til å sikre at kostnads- og sikkerhetshensyn ivaretas likt, sier Nicander. 

Myndighetene har sagt at det ikke er konkrete indikasjoner på at informasjonen har havnet i gale hender. Nicander understreker at alle involverte må forklare seg før det avgjøres hva som blir Löfven-regjeringens skjebne. 

– Hittil har vi fått flere spørsmål enn svar. Skulle det vise seg at Löfven ikke har kontroll på helt sentrale sikkerhetsspørsmål, kan det se mørkt ut, sier Nicander.  (Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: