Opptellingen av de såkalte onsdagsstemmene er klare. De viser at de rødgrønne får et mandat mer enn den borgerlige alliansen. Dermed er stillingen 144-143. Sverigedemokraterna er i vippeposisjon med 62 mandater.

Nå pågår en fintelling av samtlige stemmer som ble avgitt i søndagens valg. Dette skjer etter hvert valg, og det endelige resultatet blir derfor først offentliggjort fredag.

De rødgrønnes flertall har skapt en svært komplisert parlamentarisk situasjon i Riksdagen. Ingen av blokkene har flertall.

Alliansen krever at Stefan Löfven går av og vil danne regjering på egenhånd. De argumenterer med at de er det største felles regjeringsalternativet.

De siste fire årene er det Socialdemokraterna som har regjert sammen med Miljöpartiet og med Vänsterpartiet som støtte. Stefan Löfven nekter derimot å gå av, og peker på at de rødgrønne er størst.

Begge blokkene snakker om blokkoverskridende samarbeid som en løsning på situasjonen, men ingen vil støtte en regjering de selv ikke er med i.

Det har vært knyttet stor spenning til de siste stemmene. Etter søndagens foreløpige valgresultat har det vært ekstremt jevnt mellom blokkene. Lenge ledet de rødgrønne med to mandater, men nå har Centerpartiet tatt et mandat fra Sverigedemokraterna.

Hvis Centerpartiet bytter side vil dermed de rødgrønne få tilstrekkelig støtte i Riksdagen til å bygge regjering.

– Det skaper en annen dynamikk i Riksdagen, sier matematiker Svante Linusson til Aftonbladet.

Valgdeltakelse endte på høye 87,1 prosent, ifølge valgmyndighetene. Til sammenligning hadde Norge en valgdeltakelse på 78,2 prosent ved valget i fjor.

De siste dagene har stemmene blitt kontrollsjekket og talt på nytt. Det endelige resultatet presenteres tidligst fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Det kan gå riktig riktig ille
Noen timer før valglokalene stenger vurderer DNs Kjetil Wiedswang utgangen på det mest dramatiske svenske valget på flere tiår.
02:52
Publisert: