– Jeg har vært i dialog med Stortinget de siste dagene, senest med stortingspresidenten for noen få timer siden. Vi har håp om at Norge kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sa Støre på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Støre fortalte at han sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tidligere mandag møtte Sverige og Finlands ambassadører.

– Jeg har forsikret de to ambassadørene om at Norge støtter denne søknaden, sa han.

– Uten forsinkelser

Regjeringen vil legge fram sine proposisjoner om å godkjenne Sverige og Finland som medlemsland i Nato så fort det lar seg gjøre, sa Støre.

– Våre proposisjoner kommer til å komme uten noen form for forsinkelser. Det betyr at så raskt det formelt er klart, kommer vi til å søke et samtykke om å gå inn i denne prosessen, og idet øyeblikket Nato har åpnet for at parlamentene i medlemslandene kan godkjenne finsk og svensk medlemskap, så vil vi uten forsinkelser invitere Stortinget til det.

– Mitt inntrykk er at partiene på Stortinget er innstilt på det.

Støre tror at det blir et bredt flertall for å godkjenne Sverige og Finland blant stortingsrepresentantene.

«Nye muligheter»

At både Sverige og Finland nå vil søke Nato-medlemskap gir Norden helt nye muligheter i forsvars- og sikkerhetspolitikken, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Utenriksministeren mener at Finland og Sverige nå ønsker å bli med i Nato dessuten viser hvordan Russlands angrep på Ukraina har skapt store og varige endringer i sikkerhetspolitikken.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). (Foto: Håkon Mosvold Larsen /NTB)

– Kreml ønsket å holde Nato borte fra Russlands grenser, men har oppnådd det motsatte. Det er viktig å understreke at finsk og svensk medlemskap ikke truer noen. Nå skal vi sikre en rask opptaksprosess og være tydelige i vår solidaritet med Sverige og Finland i overgangsfasen, sier utenriksministeren i en uttalelse til NTB.

– Dette gir Norden helt nye muligheter i forsvars- og sikkerhetspolitikken, sier hun.

Ine Eriksen Søreide (H), tidligere utenriksminister og nåværende leder for Utenriks- og forsvarskomiteen, kaller det «svært positive nyheter».

– Å få Sverige og Finland inn i NATO, betyr at hele Norden er med. Det styrker nordisk sikkerhet og det gjør at vi kan få et enda tettere nordisk forsvarssamarbeid fordi vi vil operere sammen i en krise, ikke bare på øvelser, sier hun.

Det er klart at Sverige søker om medlemskap i Nato. Statsminister Magdalena Andersson bekreftet søndag at hennes parti Socialdemokraterna går inn for Nato-medlemskap.
Det er klart at Sverige søker om medlemskap i Nato. Statsminister Magdalena Andersson bekreftet søndag at hennes parti Socialdemokraterna går inn for Nato-medlemskap. (Foto: Fredrik Persson /TT/AP/NTB)

Felles nordisk støtte

I en felles uttalelse fra statsministerne i Danmark, Island og Norge uttrykkes det støtte for Finland og Sveriges Nato-søknader.

– Finland og Sveriges sikkerhet er viktig for vår sikkerhet. Sammen med Danmark og Island, er Norge klare til å bistå med alle nødvendige midler hvis våre nordiske naboer blir utsatt for et angrep før de formelt blir Nato-medlemmer, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Både Finland og Sverige oppfyller allerede kriteriene for å bli medlem av forsvarsalliansen. Et finsk og svensk Nato-medlemskap vil bidra til et kollektivt forsvar og styrke den nordatlantiske sikkerheten.

– Vi vil ytterligere styrke vårt nordiske forsvarssamarbeid. Våre militære styrker jobber godt sammen, og har trent sammen i mange år. Vi setter stor pris på de betydelige bidragene Finland og Sverige allerede har gitt som partnerland i Nato, sier Støre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.