Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson var krystallklar da han gjestet SVT Agenda mandag kveld.

– Jeg har ingen planer om å slippe frem en Allianse-regjering, med mindre jeg får noe igjen for det, sa han.

Partiet står i en vippeposisjon etter at søndagens riksdagsvalg ga en like komplisert parlamentarisk situasjon som forventet. Samtidig ønsker ingen av de to tradisjonelle blokkene å samarbeide med Sverigedemokraterna.

De rødgrønne, som i dag sitter på makten, leder over den borgerlige Alliansen med to mandater. Stillingen er 144-142, men ingen av dem har flertall i Riksdagen.

Alliansen, med moderaternas leder Ulf Kristersson i spissen, krever Stefan Löfvens avgang. Statsministeren selv nekter å gå av, med mindre han blir stemt ned når Riksdagen åpner 24. september.

Det gjør det foreløpig umulig å si hvem som kommer til å ende opp med å danne regjering i Sverige. Administrerende direktør Karin Svanborg-Sjövall i den markedsliberale tankesmien Timbro mener de neste månedene kommer til å bli preget av et knallhardt politisk spill.

– De som spiller kortene sine riktig – de beste politiske spillerne – kommer til å ende opp i regjering, sier hun.

Mandatdrama

Tidligst onsdag er 200.000 utenlandsstemmer og de siste forhåndsstemmene ventet å være talt opp.

Mandag kveld økte de rødgrønne ledelsen med ett mandat fordi et valgdistrikt hadde meldt inn feil resultat. Ifølge Sveriges Radio er det kun syv stemmer som skiller i mandatfordelingen mellom Sverigedemokraterna og Centerpartiet, som er en del av Alliansen. Det betyr at de siste stemmene kan avgjøre maktfordelingen mellom blokkene.

Timbro-leder Svanborg-Sjövall tror likevel effekten vil være begrenset og at det uansett vil bli tøffe forhandlinger og ta lang tid før en regjering blir presentert.

– Den eneste måten Alliansen kan ta makten på, er å håpe at Sverigedemokraterna slipper dem frem med passiv støtte. Problemet er at Jimmie Åkesson sier han ikke er interessert i det. De borgerlige kommer uansett til å teste Sverigedemokraterna, sier hun.

– Hvordan skal Jimmie Åkesson klare å forklare for sine velgere at han stemmer ned en borgerlig regjering?

– Det er nettopp det som gjør at han ikke har så sterk forhandlingsposisjon som mange tror. Hans egne velgere vil virkelig ha bort Stefan Löfven. Men i denne situasjonen ville han vært dum hvis han ikke spilte høyt, for han har satt Moderaterna i en kinkig situasjon, svarer Svanborg-Sjövall.

– Stefan Löfven kommer til å bli stemt ned i Riksdagen når den åpner. Deretter kommer alle partiene til å forsøke å nå frem med sitt første alternativ, sier Karin Svanborg Sjövall, administrerende direktør i tankesmien Timbro.
– Stefan Löfven kommer til å bli stemt ned i Riksdagen når den åpner. Deretter kommer alle partiene til å forsøke å nå frem med sitt første alternativ, sier Karin Svanborg Sjövall, administrerende direktør i tankesmien Timbro. (Foto: Gorm K. Gaare)

Blokkgrensene kan brytes

I Sverige er det den såkalte «talmannens» oppgave å presentere en statsministerkandidat som Riksdagen kan stemme over. Talmannen velges av partiene og har fire forsøk på å finne en statsminister. Hvis dette ikke lykkes, vil det ende i nyvalg.

– Stefan Löfven kommer til å bli stemt ned i Riksdagen når den åpner. Deretter kommer alle partiene til å forsøke å nå frem med sitt første alternativ, sier Svanborg-Sjövall.

Timbro-sjefen tror det vil bli svært vanskelig for de borgerlige partiene å holde sammen, hvis de blir stemt ned av Sverigedemokraterna.

– Da kommer de liberale partiene Centerpartiet og Liberalerna til å hoppe av. Jeg tror det mest sannsynlige er at Ulf Kristersson kommer til å måtte danne regjering alene, eventuelt sammen med Kristdemokraterna, sier hun.

Mandag uttalte Sveriges tidligere statsminister Göran Persson at Centerpartiet og Liberalerna var de med virkelig sterkest vippeposisjon. Svanborg-Sjövall tror det er mulig at partiene bryter blokkgrensen, men at det vil bli meget vanskelig for dem.

– Liberalernas Jan Björklund har svaiet litt når han har fått spørsmålet, men Centerpartiets Annie Lööf har låst seg så kraftig fast. Hun nekter å samarbeide med Socialdemokraterna og nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna. Partiet er i en vanskelig situasjon der de enten må bryte løfter, eller gå i opposisjon og tillate en konservativ regjering, sier hun.

Kristerssons strategi

Gjennom valgkampen har Moderaternas partileder og statsministerkandidat Ulf Kristersson gjentatt gang på gang at han skal felle Stefan Löfven.

Mandag var han i samtaler med resten av Alliansens partiledere, som endte med et felles Instagram-bilde og teksten: «Alliansen kommer sammen å søke mandat for å forme en ny regjering.»

Svanborg-Sjøvall mener statsministerkandidaten har en klar strategi:

– For det første vil han at Alliansen skal fremstå så samlet som mulig.

Men Kristersson har også en egen strategi, hvis samarbeidet rakner, ifølge Timbro-sjefen.

– Det er livsviktig for han å vise at han gjør alt for å ta makten. Mange velgere har vært forbannet over at Moderaterna har latt de rødgrønne styre med sin mindretallsregjering, sier hun.

Svanborg-Sjövall tror det hele vil ende med Kristersson som statsminister, men er usikker på hvor lenge han vil sitte.

– Jeg blir ikke overrasket hvis det blir minst to regjeringer de neste fire årene. All makt kommer til å ligge hos Riksdagen og situasjonen kommer til være veldig, veldig kaotisk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jimmie Åkesson utpekte Sverigedemokraterna som valgets vinner på partiets valgvake, til tross for at de gjorde det langt svakere enn de hadde håpet.
Jimmie Åkesson utpekte Sverigedemokraterna som valgets vinner på partiets valgvake, til tross for at de gjorde det langt svakere enn de hadde håpet. (Foto: Anders Wiklund/TT/NTB scanpix)
Ekspertene venter kaos
Søndag går svenskene til valg. Det kan ende i måneder i kaos.
03:12
Publisert:
Kjetil Wiedswang: Det kan gå riktig ille
Noen timer før valglokalene stenger vurderer DNs Kjetil Wiedswang utgangen på det mest dramatiske svenske valget på flere tiår.
02:52
Publisert: