Valgløftet er blant de dyreste i partiets valgprogram, som ble lagt frem tirsdag.

– I dag er det altfor mange foreldre som kjenner at tiden ikke strekker til. De har ikke råd til å ta seg fri når barna har ferie eller studiedag, sier Löfven, som er Socialdemokraternas leder.

Forslaget innebærer at foreldre som jobber, får fem dager hver per år som de kan ta ut når barna ikke kan gå på skolen på grunn av ferie, planleggingsdager eller lignende.

Forslaget gjelder for foreldre som har barn mellom 4 og 16 år. Alle får fem dager, uavhengig av hvor mange barn de har.

Forslaget er beregnet å koste staten 5,4 milliarder svenske kroner og vil berøre anslagsvis 900.000 familier.

– Merkelig prioritering

Svenske arbeidsgiverorganisasjoner var raskt ute med kritikk av forslaget. En ekstra foreldrefriuke er et dårlig gjennomtenkt forslag på et tidspunkt da svenske arbeidsgivere skriker etter arbeidskraft og 70 prosent av bedriftene opplyser at de mangler kompetente folk, mener de.

– Å da gi foreldrene mer fri i et land som har noen av verdens beste permisjonsordninger for foreldre, fremstår som en merkelig prioritering av de ressursene man har, sier Svensk Næringslivs sjeføkonom Bettina Kashefi.

– Det er jo et sympatisk forslag, men svært kostbart, sier konservative Moderaternas økonomiske talsperson Elisabeth Svantesson.

Oppsving

Andre valgløfter fra Socialdemokraterna er en økning i ressursene til velferd på 35 milliarder kroner sammenlignet med i dag. Der inngår 20 milliarder i økte bidrag til kommunene, 7,3 milliarder i skolesatsinger, 5,5 milliarder i ulike helse- og omsorgssatsinger og 2,3 milliarder til kommuner med utsatte områder.

Socialdemokraterna har fått et lite oppsving på meningsmålingene de siste dagene, men går likevel mot et historisk dårlig valg med støtte fra vel 24 prosent av velgerne, ifølge et gjennomsnitt av de siste målingene.

Likevel er det ikke usannsynlig at Löfven får fortsette som statsminister. Hans rødgrønne blokk har hatt en ledelse på henholdsvis 41-37,7 og 40,7-37,4 over den borgerlige firepartialliansen på meningsmålinger mandag og tirsdag.

Samtidig vil mye avhenge av hva Sverigedemokraterna, som ligger an til å få 20 prosent av stemmene, gjør etter valget. Ingen av de øvrige partiene vil samarbeide med partiet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Husker du videoene av Putin i bar overkropp på hesteryggen? Nå har han sluppet en ny - men noe er annerledes
Opptak sluppet av Kremlin denne uken viser en mer folkelig Putin enn tidligere. Kanskje ikke direkte soft, men bar overkropp og rifle er byttet ut med bærplukking og spaserstokk.
00:39
Publisert: