– Nei, det der stemmer ikke! ropte en tilhenger av Sverigedemokraterna på partiets valgvake i Södertälje tre mil sør for Stockholm.

– Vi kommer til å stige, jeg er helt sikker, ropte en annen.

Den første valgdagsmålingen hadde nettopp kommet, men resultatet var alt annet enn det de 50 partisympatisørene hadde håpet på. 16,3 prosent var langt unna Jimmie Åkessons mål om å bli Sveriges største parti.

Musserende vin blir gjort klar i forbindelse med Sverigedemokratenes valgvake i Södertälje. Til tross for at partiet gikk frem i årets valg, ble det ikke den helt store festen i Södertälje.
Musserende vin blir gjort klar i forbindelse med Sverigedemokratenes valgvake i Södertälje. Til tross for at partiet gikk frem i årets valg, ble det ikke den helt store festen i Södertälje. (Foto: Jan Johannessen)

Noen minutter tidligere var stemningen upåklagelig. Sverigedemokraternas lokallag i den gamle industribyen hadde valgt ut dartklubben «Telges Dart Centre» som det perfekte stedet å feire det som lå an til å bli partiets beste valg noensinne.

Lukten av svinefilet med poteter, grønnsaker og soppsaus duftet gjennom lokalet. Tallerkenene var prydet med små Sverigeflagg, mens hundrevis av blå ballonger var blåst opp. På storskjermen viste de TV4s – ikke SVTs (Jimmie Åkesson boikotter tv-kanalen til valget er over) – valgsending.

Alt var duket for fest, og ingenting skulle stoppe dem. Selv ikke en skuffende valgdagsmåling.

Innvandring og trygghet

De siste årene har Sverigedemokraterna hatt en forrykende vekst. I 2010 kom partiet inn i Riksdagen for første gang med 5,7 prosent. Fire år senere var de oppe på 12,86.

I år var forventningene store. På meningsmålingene har partiet ligget mellom 20 og 25 prosent. Alt har handlet om Sverigdemokraterna denne valgkampen som har streng innvandringspolitikk og trygghet som sine kjernesaker.

Det er saker som treffer tilhengerne i Södertälje rett i hjertet. Byen sliter med store sosiale problemer, og har av flere blitt trukket frem som et av kroneksemplene på begrepet «svenske tilstander».

På Sverigedemokraternas valgvake i Södertälje var det trykket stemning da TV4s valgdagsmåling ble annonsert.
På Sverigedemokraternas valgvake i Södertälje var det trykket stemning da TV4s valgdagsmåling ble annonsert. (Foto: Jan Johannessen)

– Södertälje er styrt av kriminelle organisasjoner. Jeg er lei av hvordan dette er blitt. Jeg har jobbet på flere restauranter i byen, som mafia driver. Politiet må ta kontrollen tilbake, sier Oscar Stålbrand (24) som er medlem av ungdomspartiet.

For fire år siden hadde lokallaget 100 medlemmer. De siste årene har tallet økt, og nå er de oppe i 250 og dermed et av de største lokallagene i Stor-Stockholm.

– Det er en stor innvandring til kommunen fortsatt. Vi er veldig utsatt, og jobber mot innvandringspolitikken som de rødgrønne har drevet i mange år, sier leder Joachim Hagström for lokallaget.

Softis med valgfritt strøssel

Sakte, men sikkert tikker resultatene inn fra Sveriges 6004 valgdistrikter. Og stemningen løftet seg betraktelig da de første resultatene dukket opp på skjermen. Lenge lå partiet over 20 prosent, og lå an til å trosse meningsmålingene nok en gang.

– Det var det jeg sa, vi stiger! ropte den ene tilhengeren.

Ved knapt 100 valgdistrikt telt opp kunne Sverigedemokraterna juble. Så gikk det nedover.
Ved knapt 100 valgdistrikt telt opp kunne Sverigedemokraterna juble. Så gikk det nedover. (Foto: Jan Johannessen)

Valglokalets gjester hadde kommet til desserten. Softis med valgfritt strøssel – nonstop, tuttifrutti, eller sjokolade. Men selv ikke dartklubbens softismaskin klarte å holde stemningen oppe da resultatene fortsatte å tikke inn.

Fortvilet måtte tilhengerne se oppslutningen synke nedover mot valgdagsmålingens spådommer.

I ellevetiden kom Jimmie Åkesson på storskjermen. Partiets leder skulle tale foran valgvaken i Stockholm, og til tross for oppslutningen som hadde krøpet ned mot 17 prosent, var han i fyr og flamme.

Det var ikke lokallaget i Södertälje.

– Jeg vet hvem som har vunnet dette valget. Det er Sverigedemokraterna, sa Åkesson.

Fullstendig stille var det i dartklubben. Etter talen gikk de fleste hjem.

– Husk at vi er et parti for arbeiderne. De skal på jobb i morgen, sa lokallagets leder Hagström.

– Er dere skuffet?

Hagström biter tennene sammen og ser opp på storskjermen.

– Men jeg vet ikke om det er uforventet heller. Det så veldig bra ut på mange meningsmålinger, og det dro opp forhåpningene. Resultatet er uansett bedre enn tidligere, sier han.

Leder for Sverigedemokraterna, Joachim Hagström, hadde håpet på bedre tall, men mente Åkesson og partiet hadde gjort en svært god jobb.
Leder for Sverigedemokraterna, Joachim Hagström, hadde håpet på bedre tall, men mente Åkesson og partiet hadde gjort en svært god jobb. (Foto: Jan Johannessen)

Poppet champagnen

Den harde kjernen ble likevel sittende. De fikk se Moderaternas leder Ulf Kristersson kreve statsminister Löfvens avgang.

– Det betyr at han må samarbeide med oss, sa en deltager triumferende.

Så fikk de se Löfven nekte å tre av.

– Skit! sa den samme deltageren.

De siste gjestene på Sverigedemokraternas valgvake i Södertälje får med seg Sveriges sittende statsminister, Stefan Löfven, sin tale til sitt eget partis valgvake.
De siste gjestene på Sverigedemokraternas valgvake i Södertälje får med seg Sveriges sittende statsminister, Stefan Löfven, sin tale til sitt eget partis valgvake. (Foto: Jan Johannessen)

Trøtte og slitne poppet en av de åtte flaskene med musserende vin som sto klare for å bli drukket. De startet en diskusjon om forskjellen på islamister og muslimer, før de gikk over til å snakke om regjeringsspørsmålet igjen.

Over én million svensker stemte på Sverigedemokraterna, men ingen vil samarbeide med partiet. Vil de klare å holde dem utenfor innflytelse? Åkesson har hvert fall ultimatumet klart for statsministerkandidat Ulf Kristersson:

– Enten velger du meg, eller så velger du Stefan Löfven. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.