Bare timer før den amerikanske 30-åringen Sam Bankman-Fried, som gikk under initialene «SBF» i kryptomiljøet, skulle vitne i den amerikanske kongressen, ble han arrestert på Bahamas.

«Bahamas og USA har en felles interesse i å holde alle individer tilknyttet FTX som kan ha brutt loven ansvarlig for sine handlinger», sa Bahamas statsminister Philip Davis i en uttalelse.

Tirsdag ettermiddag norsk tid, et halvt døgn etter arrestasjonen, ble det kjent at det amerikanske Finanstilsynet (SEC) har siktet Sam Bankman-Fried for investorsvindel, ifølge Financial Times.

– Vi hevder at Sam Bankman-Fried bygde et korthus basert på bedrageri mens han fortalte investorer at det var en av de sikreste bygningene innen krypto, sier SEC-sjef Gary Gensler i en uttalelse.

Finanstilsynet anklager ham for å ha overført investorenes midler videre til hans private kryptofond Alameda Research uten å fortelle dem, og for å ha brukt midlene til risikoinvesteringer, overdådige eiendomsinvesteringer og store politiske donasjoner.

Åtte punkter

Bankman-Fried var for inntil en måned siden regnet som en av verdens rikeste med en formue som ble antatt å være på mellom 20 og 30 milliarder dollar. Kryptobørsen, og milliardformuen, skal ha vært bygget på svindel og luft.

USA har igangsatt en etterforskning mot SBF som enkeltperson, mens Bahamas vil fortsette kriminelle og regulatoriske etterforskninger rundt kollapsen av kryptobørsen FTX, ifølge bahamanske myndigheter.

«Dette vil skje i samarbeid med politimyndigheter og regulatoriske partnere i USA og andre steder», heter det i uttalelsen fra Bahamas statsminister.

Domstolen Southern District of New York på Manhattan bekrefter det er tatt ut siktelse. CNBC skriver tirsdag ettermiddag at påtalemyndigheten i distriktet har siktet Bankman-Fried for åtte forskjellige lovbrudd, herunder verdipapirsvindel, hvitvasking og konspirasjon om å svindle amerikanske myndigheter. Ifølge påtalemyndigheten skal Bankman-Fried ha utført kriminelle handlinger så tidlig som 2019.

Advokater som representerer 30-åringen ønsket ikke å kommentere arrestasjonen, skrev New York Times og Wall Street Journal tirsdag.

Kongresshøring

Bankman-Fried har gitt en rekke intervjuer via video fra Bahamas siden konkursen ble en realitet. Bankman-Fried innrømmet under DealBook Summit å ha mistet kontrollen, men avviste at han var ansvarlig for svindel eller å ha bevisst benyttet klientmidler til investeringer.

– Jeg var sjokkert over det som skjedde, sa han under arrangementet i regi av New York Times.

Sam Bankman-Fried, som er tidligere toppsjef for kryptobørsen FTX, har gitt flere intervjuer siden kollapsen i november. Nå er han arrestert og venter på utlevering til USA.
Sam Bankman-Fried, som er tidligere toppsjef for kryptobørsen FTX, har gitt flere intervjuer siden kollapsen i november. Nå er han arrestert og venter på utlevering til USA. (Foto: Good Morning America/ABC News/AP/NTB)

Han sier han som sjef hadde klare forpliktelser overfor de ansatte, kundene, investorene og myndighetene.

– Jeg gjorde helt klart ikke en god jobb, innrømmet han.

Bostyreren, som deltok i opprydningen etter konkursen i energiselskapet Enron for over 20 år siden, har beskrevet et svært uoversiktlig konkursbo.

– Aldri i min karriere har jeg sett slik en komplett svikt i styringen av et selskap, og en så total mangel på pålitelig finansiell informasjon som her, sa advokaten John J. Ray III, som har ansvaret for konkursboet.

Bankman-Fried og bostyreren skulle etter planen vitne på tirsdag i en kongresshøring i Washington, D.C.

– Jeg vil gjerne starte med formelt å si, under ed: I f*cked up, planla Bankman-Fried å si under en kongresshøring på tirsdag, ifølge Bloomberg.

– Kollapsen i FTX ser ut til å stamme fra den absolutte konsentrasjonen av kontroll i hendene på en liten gruppe svært uerfarne og usofistikerte enkeltpersoner. De klarte ikke å innføre kontrollmekanismer som er nødvendige for et selskap som forvalter verdier på vegne av andre, planlegger John J. Ray III å vitne, ifølge Wall Street Journal.

Risikerer fengsel på livstid

Krisen startet da det ble lekket detaljer om posisjonene til kryptohedgefondet Alameda Research, som var kontrollert og delvis eid av Bankman-Fried, ble lekket. Disse besto i stor grad av den lite likvide FTT- «mynten», som var FTX-børsens egen kryptomynt.

«Jeg mistet oversikten over de viktigste tingene i oppstyret rundt selskapets vekst. Jeg bryr meg dypt om dere alle, og dere var familien min, og jeg beklager», skrev han i et flere sider langt brev til ansatte i november.

Juridiske eksperter sier til den amerikanske næringslivskanalen CNBC at Bankman-Fried risikerer fengsel på livstid hvis påtalemyndigheten har siktet ham for banksvindel eller å ha overført midler ulovlig via internasjonale betalingssystemer.

Bernie Madoff, som sto bak et pyramidespill med 60 milliarder dollar i omløp, ble dømt til 150 års fengsel for svindel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.