I Sverige arbeider akkurat nå en rekke sykepleiere som har fått godkjennelse til tross for at de ikke har gjennomført utdannelsen, skriver Sveriges Television (SVT) etter en avsløring i programmet «Uppdrag granskning».

Til tross for ekte vitnemål så viser det svenske tv-programmets kartlegging at de ikke har deltatt i undervisningen.

«Uppdrag granskning» avslører et bedrageri der falske sykepleiere har oppgitt at de har studert på heltid i Romania og Polen, samtidig som de har vært registrert i Sverige og jobbet som for eksempel butikkmedarbeidere eller lastebilsjåfører.

En av disse er «Alex», som i to av de tre årene han ifølge vitnemålet studerte på heltid til sykepleier skal ha jobbet som lastebilsjåfør i Sverige. Etter det reiste han til Romania for å avlegge endelig eksamen. Så ble han først godkjent som sykepleier i Romania, og deretter i Sverige.

– Hittil har jeg klart meg ganske bra, jeg har ikke gjort noen feil. Til og med i akutte situasjoner, da ringer jeg bare ambulansen, sier «Alex» til «Uppdrag granskning».

Ansatt uten kontroll

En annen person jobbet i nesten ti år innen bløffen ble avslørt. En tredje person ble avslørt da han stjal og misbrukte medisiner fra pasienter. Han hadde forfalsket sitt vitnemål og fikk jobb i hjemmesykepleien. I politiavhør har han forklart at han klarte jobben fordi han gikk på helse- og omsorgslinjen og «forsto sjargongen», og at han jobbet mye alene, skriver SVT.

Svensk tvs kartlegging viser at totalt 27 personer på ulike måter har lurt seg inn i helsevesenet. Det inkluderer også tilfeller der personer regelrett har forfalsket sine vitnemål.

I tillegg viser kartleggingen at 335 leker og sykepleiere er blitt ansatt uten kontroll og uten at disse har søkt og blitt godkjent av de svenske helsemyndighetene.

I EU finnes det ifølge SVT et direktiv som helt detaljert beskriver kravene til sykepleierutdannelsen for å garantere pasientsikkerheten. Utdannelsen skal skje på heltid, og inneholde 4600 timer med undervisning – halvparten teori og halvparten praktisk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

—En sykt digg følelse. Når Andreas Køhn setter seg på sykkelen hjemme, har han et mål få «normale» mennesker ville brukt sykkel for å nå.
02:30
Publisert: