Tyrkiske styrker kommer seg stadig lenger inn i den nordøstlige delen av Syria.

Minst 16 mennesker var torsdag ettermiddag bekreftet drept etter at Tyrkia innledet offensiven onsdag. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier selv at 109 terrorister er blitt «nøytralisert» siden fremrykkingen i Syria startet onsdag.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser torsdag ettermiddag at over 60.000 er blitt internt fordrevet det siste døgnet.

Grep sjansen da Trump blunket

– Erdogan spiller et høyt spill, og han grep muligheten så snart president Donald Trump blunket, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Tyrkias offensiv startet kort tid etter at USAs Donald Trump varslet at de trekker sine styrker ut av området. Kurderne har vært USAs viktigste allierte i kampen mot IS.

Tyrkia vil skape en såkalt «sikkerhetssone» langs grensen mellom landene, og vil ifølge Wigen ufarliggjøre og om mulig utslette den kurdiske YPG-militsen. Han sier YPG er en nasjonalistisk geriljagruppe med bånd til maoismen og den kurdiske separatistgruppen PKK, som både Tyrkia og Nato regner som en terroristgruppe.

– Det er sannsynlig at Tyrkia ønsker å styrke sunnimuslimske syrere på bekostning av kurderne i området. På lang sikt vil de forsikre seg om at PKK ikke lenger har en trygg havn rett over grensen, sier Syria-ekspert Columb Strack ved Conflict Monitor i analyseselskapet IHS Markit til DN.

Frykter IS-comeback

Strack frykter at Tyrkias militæroffensiv kan gi ekstremistgruppen IS (Den islamske staten) nytt fotfeste i Syria.

En viktig grunn til at USA trekker seg ut, er fordi IS ikke lenger kontrollerer landområder i Syria. I mars mistet de sitt siste tilholdssted i landsbyen Baghouz i øst da syriske kurdere erobret byen.

Men de er langt fra nedkjempet, ifølge Strack.

– IS er fortsatt aktive i området med daglige angrep. Mange av IS-krigerne som er fengslet i Syria kommer fra sunniarabiske stammer. Tyrkias offensiv kan føre til en ukontrollert løslatelse av IS-krigere, som vil returnere for å støtte sunnimuslimer mot regimet og kurderne. Det kan også føre til at IS tar over landområder, sier Strack.

Han tror konflikten i Syria nå kan ta nok en ny vending etter Tyrkias angrep. Området tyrkerne rykker stadig lenger inn i, kontrolleres av den kurdiskdominerte SDF-alliansen (Syrian Democratic Forces), som også består av syriske sunnimuslimske arabere.

– Tyrkias invasjon kommer trolig til å føre til en splittelse hos SDF mellom kurdere og sunnimuslimske arabere. Hvis Tyrkia lykkes med å etablere en sikkerhetssone, vil kurderne mest sannsynlig forsone seg med Assads regime i håp om militær og politisk støtte fra Assad. Sunnimuslimene vil derimot vende seg mot Tyrkia for støtte, sier Strack.

Tyrkiske militærstyrker på vei mot den syriske grensen nær Akcakale i Sanliurfa-provinsen i Tyrkia.
Tyrkiske militærstyrker på vei mot den syriske grensen nær Akcakale i Sanliurfa-provinsen i Tyrkia. (Foto: BULENT KILIC/AFP/NTB Scanpix)

Tyrkiske sanksjoner

I Kongressen er det tverrpolitisk raseri over det som oppfattes som et grønt lys til tyrkisk invasjon fra president Donald Trump og Det hvite hus.

I et sjeldent tverrpolitisk samarbeid har den republikanske senatoren Lindsay Graham og hans demokratiske kollega Chris Van Hollen blitt enige om et nytt sanksjonsregime mot Tyrkia.

Van Hollen sier til The Hill at forslaget vil hastefremlegges for en avstemning i Kongressen neste uke.

Sanksjonene er rettet mot den politiske og militære ledelsen i Tyrkia, inkludert president Recep Erdogan. Sanksjonene vil også ramme Tyrkias energisektor, og enhver som inngår økonomisk, teknologisk, materiell eller annet samarbeid med det tyrkiske militæret.

Trump: «Jeg følger nøye med»

Trump har sagt at han vil ødelegge Tyrkia økonomisk hvis de går over streken i Syria. Men han sa også denne uken at kurderne ikke hjalp USA i annen verdenskrig under invasjonen i Normandie. Utspillet ble tolket som at kurderne overlates til sin egen skjebne.

Wigen sier kurderne til nå har vunnet den internasjonale pr-krigen, mot det mektige Nato-landet Tyrkia. Han mener dette må tilskrives den autoritære utviklingen i Tyrkia, og at Erdogan nærmest har kneblet opposisjonen.

– Dette sier sitt om Tyrkias situasjon internasjonalt, at de ikke engang klarer å forklare for venner og allierte hvorfor de gjør som de gjør.

Torsdag ettermiddag kunne det virke som om president Trump er i ferd med å bøye av for presset om å være tøffere med Tyrkia.

– Jeg sier: Slå hardt ned på Tyrkia finansielt og med sanksjoner dersom de ikke spiller etter reglene. Jeg følger nøye med, tvitret Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.