Brett McGurk har de siste årene vært Trumps spesialutsending til den USA-ledede koalisjonens kamp mot IS. Han sa opp da presidenten erklærte seier over den ytterliggående ekstremistgruppen i desember.

I en kronikk i Washington Post advarer McGurk om at en amerikansk tilbaketrekning ikke bare vil styrke IS, men også president Bashar al-Assad.

– IS og andre ekstremistgrupper kommer til å fylle tomrommet som åpnes når vi drar, skriver McGurk.

– De vil fornye sin kapasitet til å true våre venner i Europa – slik de gjorde gjennom 2016 – og til syvende og sist vårt hjemland.

Forvirrede allierte

Trumps beslutning forvirret USAs allierte og ble tatt uten at saken var diskutert med dem eller Kongressen, bekrefter McGurk.

McGurk ble utnevnt av Trumps forgjenger Barack Obama, men har fortsatt som sjef for den USA-ledede koalisjonen som Norge og en lang rekke andre land er en del av. Han forteller at han befant seg i USAs ambassade i Bagdad da han 17. desember plutselig fikk en telefon fra utenriksminister Mike Pompeo, som fortalte ham om Trumps avgjørelse.

To dager senere tvitret presidenten at IS er nedkjempet.

– Men det var ikke sant, og vi har fortsatt å gjennomføre luftangrep mot Islamsk stat, skriver McGurk.

Faktaforståelse

Trumps beslutning kom få dager etter at hans nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton antydet at USAs soldater kunne forbli i Syria på ubestemt tid. McGurk og forsvarsminister Jim Mattis hadde dessuten nylig møtt koalisjonspartnerne for å bekrefte at de fortsetter kampen i alle fall i ett år til.

– Presidentens beslutning om å forlate Syria, ble tatt uten drøftelser, konsultasjon med allierte eller kongressen, risikovurdering eller forståelse av fakta, skriver McGurk.

Også forsvarsminister Mattis gikk av etter den overraskende kunngjøringen.

Drepte amerikanere

Trump tok beslutningen etter en telefonsamtale med president Recep Tayyip Erdogan, som hadde sagt at Tyrkia vil ta seg av kampen mot IS' resterende krigere i Syria, skriver McGurk.

Men Tyrkia hadde da lenge varslet en offensiv mot de USA-støttede syriske kurderne som har ført kampen mot IS på bakken og mistet tusenvis av krigere mens ekstremistgruppen er drevet ut av sine tidligere kjerneområder.

– Ironien er at presidenten fra begynnelsen av har sagt at målet hans var å nedkjempe IS. De valgene han nylig har tatt, er dessverre allerede i ferd med å gi nytt liv til IS – og andre motstandere av USA, skriver McGurk.

Den ytterliggående islamistgruppen har stått bak flere angrep i Syria siden Trump erklærte IS for nedkjempet. Denne uken ble fire amerikanere, blant dem to soldater, drept i et selvmordsangrep som krevde totalt 16 liv i byen Manbij. IS tok på seg ansvaret for blodbadet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stein Erik Hagen: - Man må gradvis overføre både kompetanse og ikke minst ansvar. Ansvar er veldig viktig.
01:13
Publisert: