Dommer William Conley i Wisconsin slår i en kjennelse fast at forbudet mot familiegjenforening inntil videre ikke kan tre i kraft.

Kjennelsen dreier seg om saken til en syrisk mann som er innvilget asyl, men som følge av det nye innreiseforbudet nektes å hente kone og barn fra krigsherjede Aleppo i Syria til USA.

Det er stor fare for at dem det gjelder vil utsettes for store lidelser og lide uopprettelig skade dersom Trumps presidentordre blir fulgt, heter det i Conleys kjennelse.

Revidert

Trumps første forsøk på å innføre innreiseforbud gjaldt personer fra Irak, Iran, Syria, Libya, Jemen, Somalia og Sudan. I den reviderte presidentordren er Irak strøket av lista, og innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger er også fjernet.

Til forskjell fra det forrige direktivet, vil Trump nå la flyktninger som allerede har fått innvilget opphold, slippe inn i USA. Personer med gyldig visum vil han også slippe inn.

Presidentordren skal etter planen tre i kraft 16. mars, men flere søksmål er nå til behandling i det amerikanske rettsvesenet.

Diskriminering

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) er blant dem som har gått rettens vei for å stanse presidentordren.

– Å gi dette muslimforbudet et nytt strøk maling, løser ikke det helt grunnleggende problemet, nemlig at grunnloven og lovverket vårt forbyr diskriminering på religiøst grunnlag, sier Omar Jadwat i ACLU.

ACLU hevder i sitt søksmål at innreiseforbudet et brudd på religionsfriheten.

En føderal dommer i Maryland, Theodore Chuang, vil avsi kjennelse i saken ACLU har anlagt 15. mars, dagen før Trumps innreiseforbud etter planen skal tre i kraft.

– Muslimforbud

Den føderale dommeren James Robart i Seattle, som satte en stopper for Trumps første innreiseforbudet, vil ikke uten videre gjøre det samme med det reviderte forbudet, men har bedt om mer dokumentasjon.

Flere andre delstater har imidlertid utfordret presidentordren, blant dem Maryland, Washington, Massachusetts, Minnesota, New York og Oregon.

– President Trumps andre presidentordre er fortsatt et muslimforbud, sier justisministeren i Maryland, Brian Frosh.

– Umenneskelig

– Administrasjonen er fast bestemt på å føre en politikk som ikke bare er umenneskelig og grunnlovsstridig, men som også gjør oss mindre og ikke mer trygge, sier han.

Hawaii har også gått rettens vei for å stanse innreiseforbudet, og også denne saken skal for retten 15. mars.

Meningsmålinger i USA viser at amerikanerne er delt i synet på Trumps innreiseforbud, men de fleste viser at et lite flertall er motstandere.

(©NTB)

Se DNtvs video som ble kåret til den beste nyhetsvideoen i 2016:(Vilkår)

Sov fem netter på gaten for å sikre seg fjorårets dyreste vinflaske
- Det er mann mot mann, sier Bjørn Håvard Larsen, som sov i kø på gaten i fem netter for den edleste flasken. Kan du gjette prisen?
01:44
Publisert: