Natt til fredag skjøt USA 59 Tomahawk-missiler mot flybasen, med mål om å ramme flyene som ble brukt under det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikoun tidligere denne uken, et angrep USA og deres allierte mener den syriske regjeringen står bak. 

USAs angrepet er deres første direkte militære intervensjon mot den syriske regjeringen og president Bashar al-Assad. 

Seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier er spent på de internasjonale reaksjonene.

Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.
Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier. (Foto: IFS)

– Dette kom ikke overraskende, ut ifra uttalelsene til Trump og utenriksminister Rex Tillerson de siste dagene. Dette fremstår som en begrenset reaksjon på det som har skjedd i Syria denne uken, sier Melby.

Putin-talsmann: Brudd på internasjonale lover

Fredag morgen kom nyheten om at Russland ber om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

I et intervju med det statsfinansierte russiske mediet Russia Today kommer talsperson Dmitri Peskov med følgende uttalelse om angrepet:

– President Putin ser på angrepet som en aggresjon mot en suveren stat, sier Peskov, før han legger til at Putin mener angrepet ble utført «i brudd med internasjonale lover, gjennom et oppfunnet påskudd».

Peskov la til at den syriske hæren ikke har kjemiske våpen, og viste til en vurdering fra organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.

– Dette grepet fører til en betydelig skade på forholdet mellom Russland og USA, som allerede er i en beklagelig tilstand, sier Peskov til RT.

– Inkompetent

USAs utenriksminister Rex Tillerson sa i et intervju etter angrepet at Russland for fire år siden forpliktet seg til å sørge for at Syria ikke kunne bruke kjemiske våpen.

– Enten har Russland vært medskyldig eller så har Russland rett og slett vært inkompetent i sin evne til å oppfylle sin del av avtalen, sier Tillerson ifølge NTB.

Tillerson skal etter planen til Moskva i neste uke. Melby mener angrepet kan ha styrket USAs posisjon i Syria-konflikten.

I en uttalelse etter angrepet understreker Tillerson at USA ikke har endret posisjon i Syria-konflikten, men at angrepet viser at Trump vil handle når myndigheter krysser en grense, skriver The Hill.

Får støtte fra allierte

– Gjennom å vise handling har Trump-administrasjonen skaffet seg et mye bedre forhandlingskort med tanke på en løsning på konflikten. Men det gjenstår å se om Trump vil engasjere seg med tyngde i den politiske og diplomatiske prosessen, eller om dette bare var en enkeltstående reaksjon, sier Melby.

Angrepet har fått støtte fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu og den britiske regjeringen, som i en uttalelse kaller angrepet en «riktig respons til det barbariske angrepet med kjemiske våpen», ifølge BBC.  

Også Saudi-Arabia og Australia støtter angrepet, mens Iran fordømmer det, ifølge Reuters.

De fremtredende republikanske utenrikspolitikerne Lindsey Graham og John McCain støtter begge angrepet.

- I motsetning til den forrige administrasjonen, møtte President Trump et avgjørende øyeblikk i Syria med handling, sier de to i en uttalelse, ifølge nettavisen Axios.

VG skriver at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ble varslet av USAs forsvarsminister James Mattis før angrepet.

– Bedre utgangspunkt

 Forholdet mellom Russland og Trump har vært en konstant gjenstand for diskusjon den siste tiden, etter at flere medier har avslørt at det har vært kontakt mellom tidligere medlemmer av Trumps team og russere. Trump har også flere ganger uttalt seg positivt om Russlands president Vladimir Putin.

– Det er klart at realiteten i verden også innhenter Trump-administrasjonen. Det er åpenbart at USA og Russland har ulike mål i verdenspolitikken, men det betyr ikke at man ikke kan ha et «forretningsmessig» forhold der man kan komme frem til politiske løsninger sammen, sier Melby.

Han tror Trumps noe mildere tone mot Putin kan føre noe positivt med seg i diplomatiske forhandlinger om Syria-krigen.

– Det gir kanskje et bedre forhandlingsutgangspunkt, sier Melby. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.