President Donald J. Trump mener USA har bevis for at fly fra Shayrat-basen var ansvarlig for det kjemiske angrepet mot Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen. Minst 86 mennesker, blant annet mange barn, ble drept og flere hundre skadet.

– Angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sa Trump.

Markedsuro

Den amerikanske tv-kanalen NBC var først ute med nyheten. Dette skjedde etter at børsene i Australia, Japan og Sør-Korea hadde åpnet for handel. Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen hadde startet dagen med en oppgang. Idet den stengte for lunsj er det en nedgang på 0,14 prosent.

Klokken 4:30 norsk tid har alle de største nøkkelindeksene i Asia falt. Det største fallet er ved Hong Kong-børsen hvor Hang Seng-indeksen har falt med 1,2 prosent.

– Dette var en stor overraskelse, spesielt tidspunktet da Trump møter Xi. Det var forventet at Nord-Korea ville være på agendaen. Isteden ble det Syria. Om markedsreaksjonene blir midlertidige eller vil fortsette avhenger av reaksjonene fra det internasjonale samfunnet, sier markedsstrateg Ayako Sera hos Sumitomop Mitsi Trust Bank til Bloomberg.

Råvareprisene har steget. Nordsjøolje omsettes til 55,8 dollar fatet på spotmarkedet. Dette er over en dollar høyere enn før angrepene ble kjent.

Gullprisen har steget med 1,4 prosent til 1270 dollar en unse – det høyeste siden i november. Ved Sydney-børsen har aksjekursen på gruveselskapet Newcrest Mining steget med over 3,2 prosent.

– Vi ser et rush mot trygge havner. Gull er selvfølgelig en vinner her, sier senior markedsanalytiker Jeffrey Halley hos Oanda Corp. i Singapore til Bloomberg.

Bred amerikansk støtte

Angrepet ble igangsatt mens han møtte Kinas president Xi Jinping i Florida til en middag. Kina har foreløpig ikke kommet med en offisiell reaksjon. Russland advarte før angrepet om at dette kan føre til alvorlige konsekvenser.

Ifølge CNN skal det ha vært russiske rådgivere ved den syriske militærbasen.

– Hvis det utføres militære handlinger vil hele ansvaret ligge på skuldrene til dem som tar initiativet til en slik tvilsom og tragisk handling, sa FN-ambassadør Vladimir Safronkov torsdag.

Han viste til Irak og Libya på eksempler på hvordan det kan gå når vestlige land blander seg inn.

Syrisk tv kaller dette en «fiendtlig handling». Ifølge nyhetsbyrået AFP orienterte Trump den kinesiske presidenten personlig om angrepet som var underveis.

Trump har fått bred støtte fra republikanske senatorer, blant annet John McCain og Lindsey Graham, som har vært blant hans fremste kritikere.

«Presidentens angrep i Syria sender en viktig melding om at USA ikke vil se på at Assad, støtte av Russland, slakte uskyldige syrere», skriver senator John McCain, som leder senatets Armed Services Committee.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon skriver i en pressemelding at Russland ble orientert i forkant av angrepet.

«Målet var fly, tilfluktsrom for fly, drivstoff, lagerområder, ammunisjonsbunkere, luftvernsystemer og radarer», skriver Pentagon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.