– Det er på tide å innrømme at ikke bare fremgangen har stanset opp. Det tyder på at fremgang vil være ute av rekkevidde en god stund, fordi det er slik regimet ønsker at den skal være – ute av rekkevidde, sa USAs fungerende FN-ambassadør Jonathan Cohen i et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

Sikkerhetsrådet oppfordrer derfor Pedersen til å bytte strategi. Pedersen bør endre fokus fra sine forsøk på å etablere en komité som skal lage ny grunnlov for Syria, til å jobbe fram andre måter som kan bidra til fred i Syria på, mener Sikkerhetsrådet.

Press

Cohen la også press på Pedersen for å få ham til å lete etter andre måter å finne en politisk løsning på, inkludert landsdekkende våpenhvile i Syria og forberedelser til nasjonalvalg der FN og de anslagsvis 5 millioner syriske flyktningene som bor i andre land, kan delta i.

Storbritannias FN-ambassadør Karen Pierce sluttet seg til Cohens syn. Pedersens fokus på å etablere en komité er forståelig, sa hun, men «den største gevinsten» får man ved å gjennomføre valg, løslate fanger og få på plass våpenhvile, sa hun.

Pedersen svarte på kritikken ved å si at han nå – seks måneder etter å ha fått Syria-oppdraget – innrømmer at han er på overtid når det gjelder forsøket på å danne en komité for å lage ny syrisk grunnlov. Pedersen ber om fornyet internasjonal støtte og oppfordrer til våpenhvile som skal omfatte hele Syria.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.