USA skjøt natt til fredag 59 Tomahawk kryssermissiler mot flybasen Shayrat i Syria. Missilene slo ned klokken 3.45 om natten. Angrepet er en reaksjon etter at Syria skal ha brukt kjemiske våpen mot sivile. Flyene som angivelig sto for det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikhoun, skal være stasjonert ved Shayrat. Minst 86 mennesker ble drept i angrepet i Idlib-provinsen tirsdag.

Dette satellitbildet fra oktober i fjor viser flybasen Shayrat i Syria som natt til fredag ble beskutt av 59 Tomahawk kryssermissiler. 
Dette satellitbildet fra oktober i fjor viser flybasen Shayrat i Syria som natt til fredag ble beskutt av 59 Tomahawk kryssermissiler.  (Foto: AP/NTB Scanpix)

En drøy time etter fredagens missilangrep meldte statlig syrisk fjernsyn at Syria var utsatt for et fiendtlig angrep som har forvoldt materiell skade. Guvernøren i Homs, Talal Barazi, sier angrepet er ment for å støtte "terroristene på bakken".

Ny dreining

Dette er det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president.

– Angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sa Trump i en tv-overført tale fra feriestedet Mar-a-Lago i Florida, der han har toppmøte med Kinas president Xi Jinping. Trump informerte Xi om angrepet på forhånd.

Trump ber verdens "siviliserte nasjoner" følge USA og få en slutt på "nedslaktingen og blodbadet" i Syria.

Syrisk opposisjon sier angrepet er en svært viktig amerikansk reaksjon:

– La oss si at dette blir begynnelsen på et budskap til det syriske regimet om at man ikke kan gjøre noe ustraffet, sier pressetalsperson Ahmed Ramadan, i opposisjonsgruppa Syrias nasjonalkoalisjon (SNC).

Mistenker saringass

En talsperson for Det hvite hus sier rakettene ble skutt opp fra to marinefartøy i Middelhavet.

– Vi legger til grunn at vi med stor grad av sikkerhet kan si at angrepet med kjemiske våpen tidligere denne uka ble igangsatt fra dette stedet, med fly kontrollert av Assads regime. Vi legger også til grunn, med like stor grad av sikkerhet, at Assad-regimet brukte en nervegass, som sarin, i disse angrepene, sier talspersonen.

Hvis man puster inn saringass eller tar den opp i kroppen via huden, angriper giften pustesenteret i sentralnervesystemet og lammer musklene i og rundt lungene.

Russisk advarsel

Russland var på forhånd orientert om intervensjon fra USAs side og advarte om at det ville få negative konsekvenser for USA.

–Alt ansvar, hvis det utføres militære handlinger, vil ligge på skuldrene til dem som tar initiativet til en slik tvilsom og tragisk handling, sa FN-ambassadør Vladimir Safronkov torsdag.

– Se på Irak, se på Libya, sa han, for å eksemplifisere hvordan det kan gå når vestlige land blander seg inn.

Fredag morgen ble det klart at Russland har bedt om et hastemøte i sikkerhetsrådet.

Det opplyser lederen for forsvarskomiteen i det russiske Føderasjonsrådet, Viktor Ozerov, ifølge Reuters.

– Angrepet kan ses som en aggressiv handling fra USA mot et FN-land, sier Ozerov, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Ozerov sier samtidig at rakettangrepet kan undergrave kampen mot terror.

Russlands utenriksdepartement opplyser at de forbereder en uttalelse i forbindelse med angrepet.

- Russland sviktet

USAs utenriksminister sier Russland ikke har lyktes i å leve opp til sitt ansvar. Russerne forpliktet seg i 2013 til å sikre kjemiske våpen i Syria.

Tillerson snakket med journalister kort tid etter at USA angrep en syrisk flybase i Homs-provinsen natt til fredag. Angrepet var en motreaksjon på et kjemisk angrep mot byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag, der minst 86 sivile døde. Tillerson påpeker at Russland for fire år siden forpliktet seg til å sørge for at Syria ikke kunne bruke kjemiske våpen.

– Enten har Russland vært medskyldig eller så har Russland rett og slett vært inkompetent i sin evne til å oppfylle sin del av avtalen, sier Tillerson.

Avtalen om at Russland skulle sikre de kjemiske våpnene i Syria ble inngått etter at daværende president Barack Obama truet med flyangrep. Etter at Russland inngikk avtalen, ble angrepsplanene avblåst fra USAs side.

Russland har bidratt med militær støtte til Syria i den seks år lange krigen. Talsperson for den russiske regjeringen, Dmitri Peskov, sa i et intervju med nyhetsbyrået AP torsdag at landet ikke gir syriske ledere ubetinget støtte, men la til at det heller ikke er riktig å si at Russland kan overtale Syrias president Bashar Al-Assad til å gjøre som Russland vil.

– Det er helt feil, sier Peskov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.